Spor o rozsáhlý pozemek mezi areálem společnosti Petrof a přírodní památkou Na Plachtě nakonec skončí u soudu. Ochránci přírody přišli s tvrzením, že prodej a převod půdy z ministerstva obrany na soukromou firmu, který se uskutečnil před dvěma lety, je neplatný.

„Ministerstvo obrany nemělo potřebné povolení. Proto jsme požádali ministerstvo životního prostředí, aby podalo žalobu, která určí, komu půda doopravdy patří,“ uvedl předseda organizace Ekoento ČR Tomáš Kopecký.

Ministerstvo obrany prodalo pozemek jisté soukromé firmě, která ho o čtyři dny později převedla na společnost IPB Real, jež hodlá v lokalitě stavět bytové domy. Část pozemků však leží v ochranném pásmu a úředníci ministerstva obrany potřebovali k prodeji souhlas kolegů z ministerstva životního prostředí.

„Kupní smlouva neměla schvalovací doložku ministerstva životního prostředí, neboť nebyla ministerstvem obrany ke schválení předložena. O vlastnickém právu státu musí rozhodnout soud. Podali jsme žádost na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových o podání určovací žaloby,“ potvrdil v dopise organizaci Ekoento Milan Blažek z ministerstva životního prostředí.

Ministerstvo obrany se k problému zatím nevyjádřilo. „Úředníci plní řadu jiných úkolů. Odpovědi dostanete asi zítra,“ řekl v úterý vedoucí oddělení tiskové a informační služby Jan Pejšek.

Úředníci by měli vysvětlit také kontroverzní způsob prodeje sporného pozemku, na který rovněž ochránci přírody upozorňují.

„Ministerstvo vyhlásilo výběrové řízení a vybralo vítěze. O měsíc později ale tendr zrušilo a půdu prodalo jiné soukromé firmě, která nabídla o deset tisíc korun víc! Za čtyři dny změnila znovu majitele,“ upozornil Kopecký.

Ochránci přírody doufají, že stát bude se žalobou úspěšný, dostane pozemky zpět a poté je nabídne „svým“ institucím, mimo jiné Agentuře ochrany přírody a krajiny.