Hradečtí zastupitelé se v úterý odmítli vtělit do role soudců a konečné slovo odložili. „Počkáme na verdikt krajského úřadu, který bude rozhodovat o případném rozšíření současné přírodní památky Na Plachtě o další území,“ uvedla náměstkyně primátora Pavla Finfrlová.

To však podle ochránců přírody, kteří se Plachty před zastupiteli hlasitě zastali, není řešení. Proces, na jehož konci může být rozšíření památky, totiž trvá až tři roky. „Lokalita je v ohrožení jako dosud. Platí územní plán, který výstavbu povoluje. Pokud dojde k prolomení dosavadních zamítavých stanovisek kraje například soudem, nebude mít smysl chránit nic,“ tvrdí ekolog Adam Záruba.

Lokalita Plachta jih leží mezi areálem firmy Petrof a současnou přírodní památkou Na Plachtě. Záchranu území podpořilo v petici přes 14 tisíc lidí. Pozemky však patří soukromým firmám.

„Za změnu územního plánu by město mohlo vyhodit peníze zbytečně. Když kraj vyhlásí památku v jiném rozměru, musíme začít od začátku. Navíc od roku 2012 mohou investoři žádat natvrdo náhradu, a pokud by protáhli řízení o změně, může mít město problém,“ dodala Finfrlová.