V jejich návrhu by se nově chráněným územím stala nejen samotná památka, která je teď rozdělena na dvě části, ale současně by do přísného režimu byly přidány i přilehlé louky, jež jsou v současném územním plánu určeny k výstavbě.

Město se však obává, že by investoři, kteří si pozemky koupili za účelem stavby, mohli vinit město z odpovědnosti za zmařené investice.

„Tomuto se chceme vyvarovat. Změna územního plánu je složitá záležitost. Chceme nejprve vědět, jak by byla postavena případná odpovědnost vůči investorům, kteří parcely koupili v dobré víře. Zda by se jim zpovídal stát, nebo město,“ říká náměstkyně primátora Pavla Finfrlová.

Ochránci však oponují jiným tvrzením, kde město udělalo chybu. „Původní územní plán nepočítal ani s ochranným pásmem přírodní památky. Stavební parcely jsou plánovány až na samotnou hranici území,“ upřesnil Martin Hanousek z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

S jeho výrokem však náměstkyně rozhodně nesouhlasí. „Není to pravda, že by územní plán nepočítal s ochranným pásmem. Tato podmínka je dána i ze zákona. V dokumentu je přechodná zóna zakreslena a investoři byli na tuto skutečnost upozorněni. Pokud by chtěli na tomto území stavět, pak pouze v souladu s podmínkami stanovenými pro toto nárazové pásmo,“ tvrdí Finfrlová.

Návrhem na změnu se již zabývala komise pro životní prostředí města. Ta podle Finfrlové navrhla, aby byl udělán průzkum území z hlediska výskytu chráněných druhů živočichů a rostlin.

„Na Plachtě se letos plánuje největší počet průzkumů za poslední roky. Počítáme celkově s částkou půl milionu korun,“ uvedl Martin Hanousek.

„Obsáhlý materiál týkající se tohoto návrhu nyní zpracováváme a poté půjde na jednání rady. Mohlo by to být začátkem května,“ potvrdil vedoucí odboru hlavního architekta města Petr Brůna.

K iniciativě ekologů se již připojily také desítky občanů a organizací.