Už jen necelý měsíc bude digitální planetárium prázdné. Ve čtvrtek 22. ledna nové prostory hradecké hvězdárny na Novém Hradci Králové slavnostně otevře premiér Bohuslav Sobotka.

Planetárium je jedno z nejmodernějším a nejunikátnějších v celé Evropě.

Projekt za zhruba sto milionů korun vypadá zvenku jako létající talíř. Uvnitř nabídne zájemcům kruhový sál s až stovkou sedadel. Aby měl návštěvník dojem, že se dívá na oblohu, bude hlediště nakloněno o sedmnáct stupňů.

„Troufám si tvrdit, že projekční systém instalovaný v hradeckém planetáriu je na současném vrcholu možností v čistě digitálním zobrazení hvězdné oblohy," řekl již dříve ředitel hvězdárny Miroslav Krejčí.

Ve dvou podlažích kolem kruhového sálu budou instalovány interaktivní expozice nazvané Mikrosvět – makrosvět a Energie – její formy a přeměny. Využívat planetárium budou hlavně žáci základních a středních škol. Na své si ale samozřejmě přijdou i ostatní návštěvníci.

Nejstarší planetárium

Základní kámen hvězdárny byl položen 19. dubna 1947. Pro veřejnost začala fungovat na konci roku 1954. Hvězdárna zatím provozuje nejstarší digitální planetárium v republice. Stavěla se mezi lety 1947 až 1961. K hvězdárně v současné době patří i dvě stezky. Galaktická stezka zobrazuje jedenáct nejznámějších nebeských objektů v naší Galaxii, měří devět a půl kilometru.