Dříve platili za metr čtvereční a den korunu, teď tři. Letošní zdražení předzahrádek restaurací na městských pozemcích v Hradci Králové nesli jejich provozovatelé nelibě. Ačkoli původně město plánovalo zvýšit jejich cenu z jedné na šest korun, zvolilo nakonec kompromis.

Ale ani s ním nejsou restauratéři spokojeni. Některé zahrádky se zmenšily, jiné otevřely o několik týdnů déle, než bylo běžné, další podniky zdražily. Podle informací Deníku je však možné, že o ceně se bude ještě jednat.

Diskuzi s restauratéry je totiž nakloněn primátor Hradce Zdeněk Fink (HDK). „Chci se s nimi sejít a vyhodnotit uplynulou sezonu – k čemu došlo, co se stalo. Rozhodování o ceně je však rozhodováním kolektivním,“ uvedl primátor Fink.

Při bilancování letošní „zahrádkové“ sezony budou padat různé postřehy. Jedním z nich může být například i ten, že se zdražení předzahrádek promítlo do cenotvorby restaurací.

„Odrazilo se to hlavně na zákaznících. Kvůli tomu jsme museli navýšit i některé ceny. Myslím si, že takových podniků, které přemýšlely o změně otevírání a zavírání předzahrádek v této souvislosti je v Hradci Králové hodně,“ uvedl Michal Kammel, majitel několika podniků v centru Hradce.

U některých z nich zkrátil provozní dobu zahrádky. Jedna se otevřela dokonce o dva měsíce později, než loni. „Chtěli jsme mít jistotu, že bude teplo a zahrádka bude využívaná každý den. Kdyby se ceny vrátily zase zpět, znovu bychom změnili dobu jejich otevření,“ dodal.

Druhou, velkou zahrádku na Masarykově náměstí letos zákazníci jedné z místních restaurací hledali marně.

„Tuto zahrádku už jsme nestavěli, protože by byla moc drahá. Zdražení ovlivnilo hlavně hosty, protože jsme vždycky měli jednu zahrádku, na kterou svítilo sluníčko dopoledne a na druhou odpoledne. Nikdy jsme neměli obě úplně plné, ale dneska už tu možnost zákazníci nemají. Namísto toho si musí sednout dovnitř, pokud je venku plno. Předpokládám, že se zahrádky vrátí zase zpátky na nějakou rozumnou cenu. Celé rozhodnutí o předzahrádkách bylo totiž hrozně ukvapené. Pro nás by byla slušná cena do dvou korun, ale zdražení třikrát je moc,“ prozradil Jiří Brož, jeden z dřívějších vlastníků restaurace.

Změna přišla po letech

Cenu předzahrádek začali hradečtí zastupitelé řešit loni na jaře, na podzim se pak naprostá většina shodna na ceně šest korun za metr čtvereční, letos v lednu cenu snížili na tři koruny. Cena za pronájem se změnila poprvé od roku 1998. V roce 2015 bylo předzahrádek 87 a město za ně vybralo 547 tisíc korun, o rok později jejich počet klesl na 83 a uhrazeno bylo 511 tisíc. Letos je zahrádek 53 za 832 tisíc. Jejich plocha se oproti loňsku snížila z 90 tisíc metrů čtverečních na 59.

„Průměrná platba za jednu předzahrádku je letos 14.100 korun, loni byla 5.700 korun. Předpokládejme, že ji má restaurace v provozu šest měsíců, to je pak 2.350 korun za měsíc letos, loni to bylo 950 korun za měsíc,“ uvedl tiskový mluvčí magistrátu Petr Vinklář. Zastupitelé, kteří čelí kritice, že se kvůli jejich kroku vylidňuje centrum města, argumentují tím, že se chtěli přiblížit cenám ve srovnatelných městech v Česku.

„Hradec cenu za pronájem nezměnil proto, aby se zmenšil počet těchto předzahrádek nebo jejich prostor. Částečné zvýšení ceny určitým způsobem přiblížilo cenu výši, která je obvyklá ve srovnatelně velkých městech. Menší počet zahrádek v Hradci je třeba posuzovat z širšího pohledu, svůj vliv bude mít jistě například zavedení elektronické evidence tržeb,“ uvedl náměstek primátora Milan Jaroš (ČSSD).

Platí stejně i více

Stejnou sumu za zahrádky jako v Hradci požaduje například třiadvacetkrát menší Police nad Metují. Jinak předzahrádky řeší v Náchodě: Za zábor pozemku si náchodská radnice účtuje už šest let stejnou paušální částku, jejíž výše je závislá na velikosti zabrané plochy. Do 10 metrů čtverečných to je 700 korun měsíčně, nad 10 čtverečných metrů je to tisícovka měsíčně. Vyšší cenu mají podnikatelé ve Špindlerově mlýně, zde si radnice za metr čtvereční účtuje většinou 7 korun.

Dvě koruny za metr, které by podle mnohých hradeckých restauratérů, byly přijatelnější, platí podnikatelé například v Jičíně. Tam mají však jiný problém. Do tří let musí provozovatelé restauračních předzahrádek upravit podobu venkovních posezení, pokud se nacházejí v Městské památkové rezervaci Jičín.

Ta je vymezena například na Valdštejnově náměstí. Radnice ale nevylučuje, že v budoucnu se dotknou nová pravidla i dalších venkovních posezení, například těch na pěší zóně.

„Nově budeme sedět na chodníku, ne na podestách. Nutná jsou boční ohrazení do výše jednoho metru kvůli nevidomým a slabozrakým, i na styku s veřejnou komunikací,“ popisuje změny radní Jičína Jan Jiřička.