V Novém Bydžově ale nemusí děti sedět u televize, aby se Rákosníčka dočkaly. Tento týden totiž finišuje boj o další Rákosníčkova hřiště, která postaví společnost Lidl na základě hlasování lidí v anketě. To končí přesně za týden, poslední únorový den.

Těsně zatím vede

Nejžhavějším kandidátem na Hradecku je Nový Bydžov, který zatím v kategorii měst do 10 tisíc obyvatel vede těsně o 356 hlasů nad Hostivicemi. Hřiště získají první tři.

„Oslovila jsem pana Černého z Chlumce nad Cidlinou, kde loni hřiště vyhráli. Okamžitě ochotně zareagoval, sešli jsme se, předal mi spoustu zkušeností z minulého roku a také přislíbil pomoc od chlumeckých občanů. Vytvořila jsem leták, který jsem emailem rozeslala všem mateřským, základním a středním školám v Bydžově. Obeslala jsem také většinu okolních firem a obchodů, místní nemocnici, policii, hasiče, Město Nový Bydžov a okolní obecní úřady. Všechny s žádostí o vytištění a vyvěšení letáčku a šíření dále. Pak jsem s letákem obešla vlakové a autobusové nádraží, různé prodejny, čekárny dětských a praktických lékařů. Postupně se ochotně zapojovali další a další lidé a myslím, že letos viděli, že má smysl hlasovat, protože po prvním týdnu hlasování jsme byli první," popsala boj o moderní hřiště pro děti s pohádkovými motivy za víc než milion korun Irena Špinarová z Nového Bydžova.

Podle místních maminek by se nové hřiště, do kterého by město nemuselo investovat ani korunu, neztratilo. „Osobně si myslím, že míst, kam se dá jít s dětmi, není nikdy dost. A máme jich tu málo. Jedno hezké dětské hřiště máme v Domě dětí a mládeže. Druhé a zároveň poslední je v areálu mateřské školky, ale to je každoročně od začátku listopadu do konce března uzavřeno. Takže si myslím, že dětské hřiště by spousta lidí uvítalo," dodala Špinarová, která s dětmi jezdí na Rákosníčkovo hřiště právě do Chlumce nad Cidlinou.

Lokalitu vyberou

Místo, kde by v případě úspěchu v soutěži stálo to bydžovské, zatím jasné není. To by záleželo na dohodě s městem. Jeden prostor je například vedle sokolovny, kde je velká travnatá plocha a nedaleko bytové domy.

Hlasovací soutěž o plně vybavené Rákosníčkovo hřiště každoročně vypisuje obchodní řetězec Lidl už od roku 2012. Na území republiky tak pravidelně rostou nové herní prostory pro děti, aniž by města či obce musely sahat do vlastní kapsy.

Letos jich v republice plánují postavit rovných deset, a to ve čtyřech kategoriích. Ty se odvíjejí od počtu obyvatel. Na Hradecku například v kategorii měst s počtem obyvatelů od 25 do 100 tisíc bojuje také Hradec Králové. Ten má ale pouze pár desítek hlasů.