V kolonce příčina pojistné škody napsáno „tíže sněhu“. V polovině října. Tak takovou raritu v záznamech pojišťováci nezažili desítky let.

Škody, které v kraji napáchala třídenní sněhová kalamita, stále nejsou vyčísleny. V podhůří Orlických hor, pravděpodobně nejpostižinějším regionu, v pondělí bylo stále několik domácností bez elektřiny. Domů do Osečnice se například stále nemohla vrátit jedna rodina s ročním dítětem. A polomy nadále blokovaly silnici ze Skuhrova nad Bělou do Deštného.

„Jinak už je situace stabilizovaná. S výjimkou nejvyšších úseků jsou všude silnice holé, bez sněhu,“ uvedl náměstek hradeckých krajských silničářů Petr Zima.

Rychnovsko ostatně patří mezi nejhůř postižené okresy i v celorepublikovém srovnání. „Újmy na majetku tu jdou opravdu do milionů. Vedle sněhu, který poničil střechy a bourala na něm auta, napáchal velké újmy i silný vítr,“ uvedl mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Od soboty je průjezdná i objížďka Hřebečského tunelu na klíčové svitavské výpadovce na Moravu, kterou zatarasily desítky popadaných buků. Samotný tunel se od srpna opravuje a právě jeho časté a nekoncepčně plánované uzavírky rozčílily nejenom řidiče.

„Opravy se tu budou provádět i nadále. Další most v příštím roce, poté čeká rekonstrukci samotný tunel. Je proto nezbytné, aby stát uvolňoval peníze včas, ne jako nyní, a aby práce byly koordinovány,“ zlobil se včera hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Energetici už v neděli postupně odvolali kalamitní stavy na Chrudimsku, Orlickoústecku i Rychnovsku. „Řešíme už jen výpadky na nízkém napětí, především u chatařů a chalupářů, kteří je zjistili až nyní, s odstupem několika dní,“ řekla jejich východočeská mluvčí Šárka Beránková.

Pár čísel o zásazích profesionálních hasičů

HZS Královéhradeckého kraje:
148 výjezdů kvůli sněhové kalamitě
– z toho: Rychnovsko 78 událostí, Trutnovsko 47 událostí, Náchodsko 21 událostí, Hradecko 1 událost, Jičínsko 1 událost

HZS Pardubického kraje: 231 výjezdů kvůli sněhové kalamitě
– z toho: Orlickoústecko 139 událostí, Svitavsko 60 událostí, Chrudimsko 30 událostí, Pardubicko 2 události

Kalamita spolkla 3,5 milionu z krajské kasy

Východní Čechy - Pořádnou porci peněz musel vynaložit Královéhradecký kraj na likvidaci následků sněhové kalamity, která v minulém týdnu zasáhla i východní Čechy.

Odstranění popadaných stromů ze silnic přišlo krajskou kasu na milion korun. Dalších 2,5 milionu vynaložili silničáři na zvýšenou údržbu vozovek, především z důvodu mimořádného nasazení pluhů a sypačů v terénu.

V celém týdnu muselo být postupně uzavřeno sedm úseků silnic na Trutnovsku a Rychnovsku. Dosud zůstává neprůjezdný asi tříkilometrový úsek spojující Skuhrov nad Bělou a Deštné v Orlických horách. (red)