V sobotu 18. listopadu 1989 se informace o tvrdém zásahu proti studentům šířily už jako jistá věc. Vedlo to k aktivizaci občanů. V pražských divadlech a na vysokých školách se začaly formovat stávkové výbory žádající vysvětlení.

Také se rozšířila nepravdivá informace, že byl při demonstraci zabit student Martin Šmíd. Československá televize věnovala událostem jen okrajovou pozornost. Lidé se spoléhali na zprávy stanic Hlas Ameriky a Svobodná Evropa. Ve východních Čechách byl relativní klid.

Pondělní Pochodeň zveřejnila o pražských událostech jen kratičkou oficiální zprávu ČTK. Jinak byl „pondělník“ plný obvyklých nicneříkajících zpráv: Spojit síly pro cíle přestavby, Začal sjezd ochránců přírody, Krajské setkání pionýrských štábů… Možná zaujme dobový televizní program.Vysílání začínalo až odpoledne a končila s půlnocí.

Budeme přinášet vzpomínky na listopadové dění a informace, které vydávala Pochodeň i v následujícíchdnech. Definitivní pád režimu předznamenala až generální stávka 27. listopadu, kdy seriál Deníku zakončíme.

CO JSTE NAŠLI V TISKU 18. LISTOPADU 1989?

Krajské setkání pionýrských štábů
V Hradci Králové se konalo třídenní setkání okresních pionýrských štábů, během něhož se v Muzeu revolučních tradic uskutečnila konference pionýrského aktivu. Zúčastnil se jí předseda KV SSM Miroslav Vostřel, předseda krajské rady PO SSM Josef Hora a další hosté.
Konference, na níž jednotlivé okresy měly po třech zástupcích pionýrských štábů, řídil žák sedmé třídy – pionýr Kamil Navrátil ze Svitav. Po diskusi, v níž vystoupilo 13 pionýrů, pokračovalo jednání konference v sekcích. Ty se zabývaly činností oddílových rad, skupinových rad a okresních pionýrských štábů. (ip)
Vítězství Elévů
Vyhlášením výsledků a předáním cen skončila v sobotu večer v Hradci Králové soutěž amatérských filmů „O dětech, s dětmi a pro děti“. Na letošním 5. ročníku bylo do soutěžní přehlídky zařazeno bezmála 40 filmů a čtyři videoprogramy z celé ČSSR.
Své slovo měly na soutěži samozřejmě i děti. Jejich porota přisoudila prvenství titulu Elévové Vladimíra Kunce.
ZÁPISNÍK VB
• DOPRAVNÍ NEHODY neklesají, za pátek a sobotu jich bylo v našem kraji hlášeno celkem čtyřicet. Při jedné z nich byl těžce zraněn člověk, dalších šestnáct lidí bylo zraněno lehce.
Celková hmotná škoda byla na místě odhadnuta na 169 600 korun. U jedné nehody „asistoval“ alkohol, v osmi případech byla příčinou nepřiměřená rychlost.

#nahled|https://g.denik.cz/17/f7/20_listopad_pochoden_noviny_sametova_7s7o5465_denik-hp_top.jpg|https://g.denik.cz/17/f7/20_listopad_pochoden_noviny_sametova_7s7o5465.jpg|Co se psalo ve východočeském listu Pochodeň 20. listopadu 1989.#
Na plný výkon
Ve chvaletické elektrárně jsme se včera odpoledne dozvěděli, že rozptylové podmínky v našem kraji jsou velmi dobré a nedělají zdejším energetikům nejmenší potíže. Naopak, vzhledem k odstavení některých kapacit na severu Čech, museli ve Chvaleticích zapojit všechny čtyři bloky na plný výkon, aby vyrovnali severočeské manko. Potíže jim nedělají ani dosud mírné mrazy. Zcela spokojeni jsou i s předzásobením uhlí. (k)
POČASÍ
Dnes bude skoro jasno až polojasno, ráno a dopoledne v nižších polohách místy mlhy. Noční teploty minus 3 až minus 7 stupňů Celsia, odpoledne 2 až 5 stupňů Celsia. Jihovýchodní vítr 3 až 6 metrů za sekundu, na Českomoravské vrchovině 10 až 15 metrů za sekundu.
DVĚ PROHRY TESLY
Úřadující mistr ČSSR Tesla Pardubice se v závěru minulého týdne zúčastnil v Rosenheimu semifinálové skupiny Evropského poháru v ledním hokeji. V úvodních dvou zápasech Východočeši (už posíleni brankářem Oldřichem Svobodou z Jihlavy) prohráli a ztratili tím šanci na postup – s domácím Rosenheimem 4:5 a se švédským mistrem Djurgarden Stockholm 1:5. Jejich včerejší zápas s norským mistrem Spartou Sarpsborg skončil až po naší uzávěrce. Podrobnosti k prvním dvěma zápasům redakci nebyly známé, a tak se k celému vystoupení Tesly na turnaji vrátíme až po jejím návratu. (fr)
#nahled|https://g.denik.cz/17/f7/20_listopad_pochoden_noviny_sametova_7s7o5470_denik-hp_top.jpg|https://g.denik.cz/17/f7/20_listopad_pochoden_noviny_sametova_7s7o5470.jpg|Co se psalo ve východočeském listu Pochodeň 20. listopadu 1989.#
Krátce krajem
• KLUB DŮCHODCŮ V ŽIRČI na Trutnovsku má více než 80 členů. Nejen že se pravidelně scházejí ve své klubovně, ale zúčastňují se brigád a všech akcí k významným výročím v obci a sami pořádají slavnostní schůze a různé přednášky a zájezdy po památných místech naší vlasti i do divadel.
• NEJSTARŠÍ OBČANKOU SEZEMIC na Pardubicku je Albína Půlpitová. Narodila se 8. listopadu 1889, vychovala jednoho syna a celý život pracovala v zemědělství. K stému výročí narození jí blahopřáli zástupci národního výboru, SPOZ ONV v Pardubicích a spoluobčané.
• OKRESNÍ KULTURNÍ STŘEDISKO ve Svitavách a Městské muzeum a galerie Polička připravily okresní výstavu amatérských fotografií s názvem Přehlídka 1989. Je otevřena ve výstavních síních Městského muzea v Poličce od 4. do 26. listopadu denně od 10 do 12hodin a od 13 do 16 hodin mimo pondělí.
#nahled|https://g.denik.cz/17/f7/20_listopad_pochoden_noviny_sametova_7s7o5464_denik-hp_top.jpg|https://g.denik.cz/17/f7/20_listopad_pochoden_noviny_sametova_7s7o5464.jpg|Co se psalo ve východočeském listu Pochodeň 20. listopadu 1989.#
Pardubický textil modernizuje - Prodejny s novým „kabátem“
Příští rok si kolektiv dnešního státního podniku Textil Pardubice bude připomínat již třicáté výročí založení. Nejen v souvislosti s tímto významným jubileem dostávají nový „kabát“ mnohé prodejny. Těch má podnik přesně dvě stě sedmdesát v osmašedesáti městech Východočeského kraje. A protože některé z nich zdaleka neodpovídaly současným podmínkám prodeje, mění se rekonstrukcemi k lepšímu. Tak například letos podnik otevřel modernizované prodejny Luxus v Náchodě, patronátní broumovské Veby či pardubického Sportexu a další. Nedávno k nim přibyla na Dukelské třídě v Hradci Králové také další prodejna, Dorka, nad níž převzal patronát a svými výrobky bude mj. zásobovat pražský Koh–i–noor.
Rozhodně to není poslední „slovo“, které pardubický státní podnik Textil v opravách prodejn řekl. Ještě do konce letošního roku přibudou v kraji další dvě – Luxus v Ústí nad Orlicí a patronátní prodejna skutečské Botany s názvem Botas na Dukelské třídě v Hradci Králové. (pov)

#nahled|https://g.denik.cz/17/f7/20_listopad_pochoden_noviny_sametova_7s7o5468_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/17/f7/20_listopad_pochoden_noviny_sametova_7s7o5468.jpg|Co se psalo ve východočeském listu Pochodeň 20. listopadu 1989.#