Ostudný, žalostný, depresivní – tak o stařičkém podchodu poblíž kina Bio Central hovoří místní, kteří jím denně chodí.

Radní jeho rekonstrukci slibují už několik let, poslední plány počítaly dokonce s jeho rozšířením o jedno rameno. Teď se ale všechny přípravy zastavily a město opravy opět odsouvá na neurčito. Objevily se totiž  komplikace.

Za prvé - dotační prameny stačily vyschnout a město tak nemá za co opravovat a za druhé v oblasti odborníci odhalili potenciálně nebezpečné chemické pozůstatky, což rekonstrukci prodraží. „V rámci přípravy této investiční akce jsme udělali sondy a zjistili, že u podchodu je lokalizovaná velká ekologická zátěž z minulosti. Musíme počkat na vhodné dotační tituly, které nám umožní zátěž detailněji zmapovat a následně také odstranit," přibližuje náměstek primátora Jindřich Vedlich s tím, že příslušné dotační tituly už jsou vypsány a čekání tak zřejmě nebude dlouhé.

Oprava se odsouvá

Původně měla oprava podchodu proběhnout společně s kompletní rekonstrukcí hradecké třídy Karla IV. –  jak se říká z jedné vody na čisto.

Z dlouho plánovaných a rozsáhlých oprav páteřní ulice ve středu města však kvůli nedostatku peněz nakonec sešlo, a tak zhasla naděje na modernější zítřky i zuboženému podchodu.

Variant rekonstrukce přitom bylo několik. „Vzhledem k tomu, že další dotační období neumožňuje tuto velmi finančně náročnou investiční akci profinancovat s pomocí dotačních peněz, tak jsme od realizačních příprav upustili," potvrdil informaci na nedávné veřejné schůzi s občany náměstek primátora pro rozvoj Jindřich Vedlich.

Uvažovalo se i o pronájmu

Osud podchodu se přitom dotýká hned dvou městských částí – Středu města a Pražského Předměstí, tedy tisíců lidí, kteří ne zrovna přívětivými prostory dennodenně procházejí. „Je to podle mého názoru ostuda centra města,  opravdu zanedbaná část. Nerada tudy chodím, ale je to nejkratší a nejbezpečnější cesta, jak se dostat na druhou stranu křižovatky," říká Simona Krátká z Hradce.

O budoucnosti podchodu blízko autobusové zastávky Centrál se přitom diskutuje už řadu let, plány na jeho generální opravu už předtím ztroskotaly.

V roce 2011 například město uvažovalo, že ho nechá za zvýhodněných podmínek pronajmout soukromému subjektu. Plán spočíval v tom, že nájemce by prostory zrekonstruoval a případně i provozoval tamní veřejné toalety.

Tento návrh ale nakonec neprošel, tehdejší zastupitelé se totiž nedokázali shodnout na podmínkách, za jakých by měl být pronájem realizován. Ve finále se tedy rozhodlo, že se město o svůj majetek postará samo a podchod opraví v budoucnu za své. Od té doby úřad peníze hledá.