Pracovní místa pro minimálně osm set lidí, které by měly vzniknout v plánované administrativní budově bankovního giganta ČSOB na louce vedle Aldisu, mohou být v ohrožení.

Banka totiž po městu chce, aby urychleně postavilo lávku přes Labe, která by spojila oba břehy a centrum města.

„Jednou z podmínek ČSOB je, abychom získali územní rozhodnutí pro lávku do roku 2017, což je zvládnutelné," potvrdil Jindřich Vedlich náměstek královéhradeckého primátora.

Podle něj pak banka požaduje, aby od pravomocného územního rozhodnutí stála lávka do tří let. I to se podle města dá zvládnout.

Téměř patnáct let sporů o lávku

Jenže spojnice, která propojí Šimkovy sady, Aldis a třídu Karla IV. řeší město od roku 2001. Po několikaletých tahanicích, kde hlavní roli hrály chráněné stromy, jež by kvůli lávce padly, radnice v roce 2013 vypsala novou soutěž. Z ní vzešel vítězně návrh Libora Kábrta. Ten byl ale později vyloučen kvůli podezření ze spolupráce se členem znalecké poroty Lukášem Vrábíkem. Vítězný architekt se vůči tomuto prohlášení úspěšně odvolal, na základě rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže byl vrácen zpět do hry a město potvrdilo původní výsledek tendru.

Musí být ohleduplná vůči ptákům

Teď mohou být problémem místo stromů ptáci. Odpůrcům se nelíbí provedení mostu.

„Je zvláštní, aby si někdo vynucoval lávku. Celé to vnímám jako kontroverzní záležitost. Klíčové zde bude, jestli se najde ochota projektanta upravit konstrukci, aby vyhovovala všem požadavkům, které jsme měli jako prioritní" uvedl zastupitel Adam Záruba (Změna pro Hradec) .

Ornitologům jde hlavně o to, aby byla lávka vidět a zbytečně do ní ptáci nenaráželi. Mimo jiné se při výběru hodnotila výška konstrukce, kolik zabírá prostoru, který využívá ptactvo a třetí kritérium byla viditelnost. „Nechtěli jsme lanové konstrukce či skleněné výplně. Bohužel vítězný návrh z těch kritérií neakceptuje žádné. Chtěli bychom o konečné podobě ještě diskutovat, spokojení budeme s rozumným kompromisem," dodal Záruba.

Hradečtí památkáři ale zase chtěli, aby byla lávka co nejméně vidět. V tom se s ochránci přírody zřejmě neshodnou.