K volebním urnám by podle průzkumu mělo při komunálních volbách přijít nebo o cestě za plentu uvažuje 43,1 procent hradeckých voličů. Realita se ovšem ukáže až za měsíc, kdy se otevřou volební místnosti.

Nižší hodnoty na grafu představují aktuální volbu dvou třetin rozhodnutých voličů, kteří jsou rozhodnuti pro danou politickou stranu či hnutí v Hradci Králové.

Horní hranice pak představuje celkový maximální hypotetický volební  potenciál, kterého mohou jednotlivé kandidující politické strany a hnutí  dosáhnout v případě, že se ke každému politickému subjektu přikloní celá skupina váhajících a pochybujících voličů, kteří zvažují svoji volební účast.

Voliči zatím nejsou rozhodnutí

„Na výsledcích na první pohled zaujme, že většina podpory stranám je nejistá, nejde o rozhodnuté voliče. Důležité tedy bude následující měsíc volební kampaně. Ostatně některé strany ji teprve zahájily a začnou voliče oslovovat až nyní, což s čísly jistě zahýbe," dodal politolog Jan Outlý.

Dodává, že další postřeh, pro Hradec Králové ale nijak neobvyklý je, že podpora pro lokálních uskupení značně oslabuje pozici celostátních stran.

„Strany známé z celostátní politiky v součtu preferuje 55 procent respondentů, zatímco místní subjekty 37 procent, což je na stotisícové město velmi nízký rozdíl," zakončil Outlý.

Volební preference a volební potenciál v Hradci Králové.

Z grafu je patrné, že spousta voličů se ještě nerozhodla, kterou stranu či hnutí bude volit.   (Zdroj: SANEP.cz)