V sobotu 14. února letošního roku v osm hodin ráno, bez jakéhokoliv předchozího oznámení, obcházely pokoje klientů skupiny ve složení cizí lékař a několik zaměstnanců domova. Lidem nechávali podepsat nové registrační lístky tedy formuláře, ve kterých stvrzují, že přestupují k jinému lékaři.

Nevěděli nic

Doktor Pavel Bareš, který v zařízení působil jako privátní praktický lékař a klienty měl ve své péči několik let, přitom o hromadné přeregistraci svých pacientů nevěděl nic. Ostatně stejně jako personál a obyvatelé domova. „Mysleli jsme, že pan doktor Bareš končí, tak jsem lístek podepsala. Ale nebyla to pravda," pokračuje stará paní. Na událost, která se stala před půl rokem, vzpomíná velmi živě. Doteď ji totiž vnímá jako velkou křivdu.

Bez lékařské péče být obyvatelka domova pro seniory nechtěla, proto nakonec s přestupem k jinému lékaři souhlasila. Stejně jako asi čtyři pětiny ze zhruba 350 obyvatel „Biřičky".

Jedna z mála

Jen několik z nich podepsat odmítlo. Jako například klientka, které do stovky zbývá už jen něco málo přes deset let. Ani ona nemá problém na únorový zážitek zavzpomínat: „V sobotu ráno se tady z ničeho nic objevili. Pan doktor Svoboda (nový lékař v zařízení, pozn. red.) vykládal, jak je úžasný, ale jeho dcera už měla papíry, že lidi Bareše nechtějí, a dávala je lidem podepisovat. Já jsem říkala, že to nepodepíšu a myslím, že jsem byla jedna z mála. Druhý den se lidé dozvěděli, že to byl podfuk a že Bareš tady zůstává. Tak tady byla pěkná show. Někteří se snažili dostat zpátky k panu doktorovi Barešovi. Byl to pěkný podraz," nebere si servítky stará dáma.

Více informací najdete v úterním vydání Hradeckého deníku či později na webových stránkách.