Na procházku vyrazil vloni v červenci z hotelu v letovisku na ostrově Ibiza devětačtyřicetiletý Milan Novák. Od té doby ho nikdo neviděl.

„Verzí, jak mohl zmizet, je několik. Nejpravděpodobnější je nešťastná náhoda, při které přišel o život. Neměl důvod se úmyslně ztratit. Manželství měl v pohodě a v zaměstnání byl bez problémů,“ míní policejní vyšetřovatel Josef Kolbaba.

Novák se stal šestým člověkem, kterého hradecká policie dlouhodobě pohřešuje.

„Za uplynulé dva roky jsme pátrali po sto pěti lidech. Všechny případy až na dvě výjimky se podařilo objasnit,“ tvrdí mluvčí policie Marta Trávníčková. Nejstarší případy jsou z roku 1995, kdy zmizely Zdena Brzková a Miluše Straková. „První jmenovaná byla oficiálně prohlášena za mrtvou. Ani u jedné z nich se není čeho chytnout. Vypadá to, že se staly oběťmi vraha,“ přemýšlí nahlas Josef Kolbaba.

Další ženou na seznamu je Jana Kubištová, která se v roce 2001 za nejasných okolností ztratila v ekvádorských horách. O rok později se z moře v Chorvatsku nevynořil tehdy 24letý Ladislav Šulc.

Poslední pohřešovaný, Tomáš Hrdlička, „vzal roha“ zřejmě schválně. „V poslední zprávě pro rodinu uvedl, že odlétá do Anglie. Může se tam schovávat, protože soud letos vydal příkaz k zatčení pro podvody,“ dodal vyšetřovatel.