"Zaměřili jsme se především na kontroly provozoven. Jedno pochybení se týkalo shromažďování osob, ve třech případech občerstvovacích provozů, většinou restauračních předzahrádek," řekla v neděli večer Eva Prachařová. "Na místě byly uděleny pokuty, v některých případě však bude záležitost předána ke správnímu řízení," dodala policejní mluvčí.

Na dodržování vládních opatření apelovali ministr zdravotnictví Jan Blatný i hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. "Minimalizujme cestování mezi jednotlivými kraji, zejména pokud jde o příhraniční a horské regiony, které se ukazují z epidemiologického hlediska jako velmi rizikové,“ uvedla hlavní hygienička.

Podle nedělních údajů hygieniků je v kraji 8323 aktivních případů onemocnění covid-19, nejvíce na Trutnovsku (2573), které zůstává nejvíce zasaženým okresem v ČR.

U Labské boudy v Krkonoších stojí obrovská socha Krakonoše ze sněhu. Měří 6,5 metru.
U Labské boudy vyrostl obří Krakonoš ze sněhu, měří přes šest metrů

"Důslednost dodržování aktuálních opatření bude mít na zvládnutí aktuální epidemické situace zásadní vliv. Čím důsledněji je budeme dodržovat, tím dříve budeme moci zvažovat jejich zmírnění. Vyhýbejme se proto prosím místům s vysokou cirkulací lidí, nosme ideálně respirátory, případně roušky a pokud je to možné, dodržujme alespoň dvoumetrové rozestupy," připomněla Jarmila Rážová.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného se ukazuje, že řada obyvatel ignoruje nařízení. "Osobně podobné chování považuji za neuctivé vůči lékařům, kteří se starají o nemocné s covidem a zároveň za mimořádně neodpovědné vůči všem ostatním obyvatelům, které tito lidé vystavují nebezpečí nákazy. Situace v horských oblastech je podle nových dat o to závažnější, že se v nich setkávají lidé z celé republiky, což vede k větší fluktuaci lidí a vyššímu šíření onemocnění covid-19. Je evidentní, že část obyvatel si neuvědomuje nebezpečí britské mutace viru, která se šíří násobně rychleji," řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Laboratorní vyšetření na covid-19 v trutnovské nemocnici metodou PCR.
FOTO: Koronavirus na Trutnovsku? Vysokým ohniskem je aktuálně věznice v Odolově

"Znovu apeluji na všechny občany, aby dodržovali aktuálně platná protiepidemická opatření. Je třeba si uvědomit, že nové varianty viru jsou nebezpečnější a epidemická situace v zemi se nezlepšuje. Upozorňuji na to, že zatímco většina obyvatel dodržuje nařízení, tak zde se najdou tací, kteří tato opatření ignorují. Pokud se nepodaří dostat situaci pod kontrolu, bude to špatná zpráva pro nás všechny. Již nyní jsou některé nemocnice přeplněné. Může dojít k situaci, kdy se nebudou moct postarat o lidi s úrazy, infarkty nebo dalšími nemocemi," dodal Jan Blatný.