Už na konci května, díky podpoře Evropské unie, začala mezi oběma městy dálší fáze spolupráce nazvaná „Poznávání nezná hranic“. Navazuje na úspěšný projekt Poznej svého souseda, který se realizoval v loňském roce.

Unie projekt podpoří částkou 68 tisíc eur pro Hradec Králové a více než 116 tisíci eur pro Walbrzych. Další peníze přitečou do česko–polské kasy ze státního rozpočtu, přispěje i krajské město.

Celkový účet akce „Poznávání nezná hranic“ bude 5,4 milionů korun. Z těch se zaplatí dohromady 16 výměnných pobytů dětí z osmi hradeckých základních škol do polského města Walbrzych. Žáci z osmi tamních gymnázií na oplátku zavítají do Hradce Králové.

Polské děti se vždy od pátku do neděle postupně zúčastní společné výuky či soutěží ve zvolených zájmových aktivitách, zajímavý bude například vědomostní test o partnerském městě.

Odměnou po náročném celodenním programu bude relaxace v městských lázních. Polské žáčky vezmou jejich čeští přátelé i na poznávací procházky po východočeských památkách a atrakcích.

Chybět mezi nimi nebude třeba návštěva Planetária, Bílé věže, chrámu svatého Ducha nebo Zoo ve Dvoře Králové nad Labem. Pobyt v Česku završí turistickým výletem do přírody. Obsahově podobný program má připravena i polská strana pro české žáky a učitele.

Projekt je určen třináctiletým až patnáctiletým žákům, tedy žákům sedmých a osmých tříd, na výjezdech se vystřídá skoro 800 osob. Za českou stranu se zapojily ZŠ Jiráskovo náměstí, ZŠ Kukleny, ZŠ Milady Horákové, ZŠ Mandysova, ZŠ Úprkova, ZŠ Štefánikova, ZŠ Bezručova a ZŠ Sever.

První výjezd je naplánován na podzim tohoto roku. V září 2012 by se měla v Hradci Králové uskutečnit závěrečná hodnotící konference .
(nem)

Rád jsem si zaběhal v uličkách kolem Velkého náměstí
Hradec Králové – Prohlédnout si zákoutí krajského města, pokochat se novým koupalištěm a obdivovat Bílou věž.

Primátor partnerského polského města Wałbrzych Piotr Kruczkowski, který přijel do města, si tuto příležitost nemohl nechat ujít. „Každé ráno běhám, rád jsem tedy běhal malými uličkami kolem Velkého náměstí,“ říká nadšeně.

C
o pro vás znamená spolupráce s Hradcem Králové?
Wałbrzych spolupracuje s jedenácti městy v různých zemích, s rukou na srdci ale můžu říct, že Hradec patří mezi tři města, se kterými jsme v nejintenzivnějším kontaktu. Nejvíce si cením toho, že už je navázána spolupráce nejenom mezi politiky, ale i mezi veřejností.

V
Hradci je spousta zajímavých míst, ale co vám osobně se ve městě nejvíc líbí?
Historická část města. Každé ráno běhám, rád jsem tedy běhal malými uličkami kolem Velkého náměstí.

Na co byste Hradečany pozval do Wałbrzychu?
Za prohlídku jistě stojí stará část našeho města, doporučil bych i návštěvu střediska v dolech. Krásným místem je také zámek Ksiąz.

KLÁRA NĚMEČKOVÁ