Ta byla letos zpestřena setkáním dvou hlav států – českého prezidenta Václava Klause a polského prezidenta Bronislawa Komorowského. Na vrcholu Sněžky nechyběl ani pražský arcibiskup Dominik Duka, který společně s polskými hodnostáři celebroval v poledne mši svatou pod širým nebem.

Ještě předtím však oba prezidenti pozdravili veřejnost. „Myslím, že není nadsázka, když řeknu, že si docela dobře v češtině a polštině rozumíme,“ podotkl Václav Klaus po projevu svého polského protějšku. „Zejména si rozumí ti, kteří se snaží rozumět. Protože ti, kteří se o to nesnaží, si nebudou rozumět ani s nejlepším tlumočníkem na světě,“ pronesl český prezident. Dále řekl, že Svatovavřinecká pouť se stává výraznou tradicí, kdy se setkávají lidé z obou zemí, a to rok co rok v hojnějším počtu.

„Dnes je to naprosto poprvé, kdy se zde setkali dva prezidenti. Je o mně všeobecně známo, že jsem měl velmi dobré vztahy s bývalým prezidentem, tragicky zemřelým Lechem Katzynskim. Považuji však za podstatné, aby česko–polské vztahy byly co nejlepší. Proto jsem velmi rád, že jsme se s Bronislawem Komorowskim sešli úplně prvně právě na vrcholu Sněžky, hory, která oběma zemím patří,“ uzavřel Klaus.

Poutníkům, kteří se na Sněžku dostavili, se tentokrát žádný pěkný pohled do kraje neotevřel. Na vrcholu hory totiž panovalo poměrně chladné počasí, teplota kolem deseti stupňů a přes kopce se válela mlha. I přesto se Svatovavřinecká pouť pro mnohé turisty stala nezapomenutelným zážitkem.

„Vidět zblízka hned dva prezidenty najednou, je prostě věc, která se nestává jen tak. Jsme v Krkonoších na dovolené, takže si to hlavně naši kluci nenechali ujít,“ svěřila se Helga Probstová, která si s celou rodinou vyšlápla trasu Obřím Dolem.

Mše svatá uzavřela úterní setkání u kaple, která je zasvěcená svatému Vavřinci. Ten je patronem nejen kuchařů, ale i našich nejvyšších hor. Tradice poutí na Sněžku vznikla po listopadu roku 1989. Včerejší dlouhá fronta na lanovku ukázala, že příznivců pouti stále přibývá.