Její služby ale vyhledávají i ti, kteří se ocitli na dně, nedokáží svůj problém řešit sami ani se svými blízkými a neví, kam dál. O pomocnou ruku zde žádá také nemalý počet obětí domácího násilí.

„Jde o lidi, kteří mívají problémy s financemi, trápí je dluhy, řeší exekuce, mají problémy v manželství, rozvádí se, řeší výživné," vypočítává Petra Zíková z hradecké charity. Právě tito lidé mohou vyhledat Poradnu pro lidi v tísni, která sídlí v Kotěrově ulici hned za Muzeem východních Čech. Jen loni se tu na zmíněná témata konalo 2139 konzultací s klienty. Poradna si zakládá důvěrné a bezplatné pomoci. Mezi její nejčastější klienty patří osoby v krizi a ti, kteří se stali obětí nějaké trestné činnosti.

Na stejné adrese nachází odbornou radu a podporu i oběti domácího násilí. V loňském roce jich tu vyhledalo pomoc celkem 179. „Věková hranice je zde nastavená již od šestnácti let. Klientkami jsou především ženy týrané svým partnerem, ale často také svými nejbližšími příbuznými.  Tyto služby jsou zdarma," dodává Petra Zíková.

Oblastní charita Hradec Králové patří s téměř stovkou zaměstnanců na hlavní pracovní poměr k největším poskytovatelům sociálních služeb ve východočeské metropoli. Přední místo si drží i díky devíti sociální a dvěma zdravotním službám, které poskytuje a širokému spektru cílových skupin, pro které jsou tyto služby určené. Průměrně využije ve všední den alespoň jednu charitní službu 225 osob.