Když se Češi ocitnou u dopravní nehody, jsou bezradní. Podle průzkumů se 82 procent z nich bojí poskytnout první pomoc a 31 procent by se o záchranu raději ani nepokusilo. Chybějí jim základní znalosti.

Přitom by tato problematika měla být součástí výcviku v autoškolách. Ve většině případů je však kurz první pomoci spíše formální, s malým důrazem na praktickou přípravu. Testy odhalují, že ve skutečnosti jen každý devátý nový řidič má alespoň základní potřebné znalosti.

Děti dovedou víc

V budoucnu by ale situace mohla být mnohem lepší.  Například První pomoc pro prvňáky, projekt Zentivy 
a Zdravotnické záchranné služby, už absolvovaly tisíce dětí a další je budou následovat.

„Malé děti se rychle učí 
a základy první pomoci si dobře pamatují. Navíc nejsou zatížené starými pravidly jako většina dospělých," vysvětluje Martin Houdek, ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. „Pravidla první pomoci se před lety změnila, a to docela výrazně. Nově už se například nezjišťuje tep a další věci."

Doženou to dospělí?

Takže dospělí, kteří se se základy první pomoci setkali naposledy jako děti, mají co dohánět.

Znát alespoň základy poskytování první pomoci je morální povinností každého z nás. Pomoci při tom může třeba Český červený kříž. Jeho školení jsou určena pro všechny věkové kategorie – od dětí v mateřských školách až po dospělé. Na projekt Výuka první pomoci dětí a mládeže plynule navazuje projekt Výuka první pomoci dospělých.   (jh)