„Klobouk dolů, že vás tu dnes přišlo tolik. Myslel jsem že se tu sejdeme s panem doktorem Justem, členy místní TOP09, vypijeme kávu a půjdeme na oběd. Jsem ale rád, že  tu s vámi mohu být," začal besedu bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil.

Mimo studentů si Pospíšila vyslechl i poslanec Leoš Heger či předseda krajské organizace TOP 09 Aleš Cabicar.

„Snažíme se mimo výuku pořádat akce, které studentům rozšíří obzory. V současné době se diskutuje o změně ústavy, tak jsme využili možnosti pozvat dlouholetého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který sám některé změny ústavy připravoval včetně přímé volby prezidenta," prozradil  Jan Outlý, vedoucí akademické oblasti Univerzitního střediska Hradec Králové Metropolitní univerzity Praha.

Po obědě se kroky Jiřího Pospíšila přesunuly do Březhradu, kde se slavnostně otevřelo Evropské podnikatelské středisko.

„Jedná se o místo, kam může přijít každý občan a bezplatně získat informace potřebné pro svou občanskou i podnikatelskou činnost," upřesnil Rudolf Lusk, jeden ze zakladatelů obecně prospěšné společnosti Regionální partner CZ, která středisko provozuje.

Služby poskytuje pro území dvou krajů – Královéhradeckého a Pardubického a je využitelné i pro města a obce.

Cílem zakládání evropských středisek a jimi organizačně a metodicky spravovaných spolků je rozvíjet podmínky pro udržení klasického standardního středního stavu, jehož zástupci budou umět působit na zákonodárce a přenášet jim požadavky této důležité společenské vrstvy.