Křižovatka ulic ČSA a Pospíšilova u Pospíšilovy sochy bude tři týdny uzavřena. Cestáři v pondělí začali opravovat její povrch. Jde přitom o jedno z nejfrekventovanějších míst v krajském městě, což v okolí komplikuje dopravu.

„Z toho důvodu jsme práce naplánovali na prázdniny, kdy je provoz slabší,“ vysvětlil Tomáš Pospíšil z Technických služeb Hradec Králové, které opravu křižovatky zajišťují. Uvedl, že důvodem opravy je velice špatný technický stav povrchu křižovatky, která už dlouhodobě patří k nejrozbitějším v Hradci. Její opravu technické služby plánovaly delší dobu.

Ačkoliv je křižovatka pro veškerý provoz s výjimkou městské hromadné dopravy uzavřena, někteří řidiči si z toho včera ráno velkou hlavu nedělali. „Vůbec nerespektují zákaz vjezdu a projíždějí staveništěm,“ kroutil hlavou Tomáš Pospíšil. Oprava křižovatky má podle schválenédokumentace trvat do 3. srpna, není však vyloučeno, že skončí dřív. „Je možné, že se termín třeba o týden zkrátí. Bude záležet na postupu prací,“ přiblížil zástupce technických služeb.

Provoz městské hromadné dopravy je opravou křižovatky ovlivněn pouze minimálně. Na některých linkách jezdí místo trolejbusů autobusy. „Této situace využíváme k opravě trolejového vedení v křižovatce,“ uvedl náměstek ředitele hradeckého dopravního podniku Vladimír Pejřil.

Hned první den uzavírky se stabební stroje pustily do odfrézování starého povrchu, po němž odborná firma opraví betonové odvodňovací pásky a položí
nový živičný povrch. Práce přijdou na zhruba dva miliony korun.

Tím prázdninové opravy povrchů vozovek neskončí. Ředitelství silnic a dálnic se v Hradci Králové pustilo například do oprav povrchu části II. silničního okruhu. Technické služby zase plánují opravu části Komenského ulice u zimního stadionu. Na řadu by měla přijít v srpnu.