Obchodní řetězce musí od ledna povinně věnovat neprodejné jídlo charitám. Potravinové banky ale kvůli změně praskají ve švech. Chybí dostatečné skladovací prostory, finance i zaměstnanci. Potravinová banka Hradec Králové na tom není jinak.

Změnu v lednu přinesla novela zákona o potravinách. Novela nařizuje obchodům s plochou nad 400 m2 dát na charitu jídlo, které by jinak skončilo na skládkách. Dobrý záměr ale v praxi přináší problémy.

„Vznikla potřeba rozšíření skladových prostor a hledáme nového člověka pro domlouvání s obchody a zajištění svozu darovaných potravin i posilu do skladu,“ uvedl předseda Potravinové banky Hradec Králové Václav Hrček. Do potravinových bank nejvíce putují trvanlivé potraviny.

Kvůli novele navíc porostou náklady na provoz bank. Potravinové banky jsou finančně podporovány Ministerstvem zemědělství. Loni poskytlo ministerstvo dotaci na provoz ve výši 29 milionů korun. Pro letošní rok ministerstvo počítá s 33 miliony korun. „Další navýšení je přímo závislé na státním rozpočtu. Ministerstvo zemědělství bude jednat o možnostech trvalého financování i s ostatními rezorty,“ uvedlo tiskové oddělení Ministerstva zemědělství. Hradecká potravinová banka loni od ministerstva obdržela téměř 1,5 milionu korun.

Novela by měla přinést i pozitiva. Potravinové banky budou moci zvětšit síť organizací, kterým potravinovou pomoc poskytují. „Spolupráce s odběrateli se rozšiřuje. Potraviny putují k matkám s dětmi, rodinám v obtížných situacích i jednotlivcům v nouzi,“ sdělil Václav Hrček.