Rozšířit obzory

„Smyslem festivalu je zvýšit povědomí široké veřejnosti o poskytovaných sociálních službách v našem městě. Vstup je pro všechny návštěvníky zdarma," uvádějí pořadatelé akce.

Na Festivalu sociálních služeb bude na příchozí čekat celkem 55 výstavních stánků, kde nebudou chybět informace od Úřadu práce, různé poradny z oblasti péče o seniory, osoby zdravotně postižené či pro rodiny s dětmi.

Řadu věcí se zde budou moci dozvědět také osoby, které se ocitly v nepříznivé životní situaci a potřebují odbornou pomoc. Pro ty zde bude k dispozici hned několik odborníků.

Kromě toho je připraven i zábavný program pro všechny generace.

Na Festival, který se letos koná už po páté, se lze dostat pomocí bezplatné kyvadlové dopravy od Muzea východních Čech. Po celou dobu odtud bude jezdit vláček Dopravního podniku.   (skr)

Nechte se zdarma otestovat na HIV
Festival sociálních služeb přináší i doprovodný program. Ten bude mimo jiné zajišťovat občanské sdružení Rozkoš bez rizika, které nabídne možnost nechat se zdarma otestovat na vir HIV. Organizace představí na Festivalu sociálních služeb svoji žlutou sanitku, která při terénní práci organizace funguje jako venerologická ambulance. Testování bude probíhat přímo v sanitce zaparkované před hradeckou univerzitou a testy budou zdarma.

„O nebezpečí AIDS se v posledních letech u nás mluví méně, přestože se situace spíše zhoršuje. Zatímco v roce 2011 bylo zachyceno 153 případů, v loňském roce šlo už o 212 případů. Proto jsme se rozhodli nabídnout lidem bezplatné veřejné testování na HIV. Zájemci mohou přijít do naší sanitky kdykoliv mezi 10. – 12. a 13. – 16. hodinou," uvádí Veronika Berková, zdravotní pracovnice sdružení.

Testování je určeno především pro lidi, kteří si nejsou jisti svým zdravím. Pracovníci sdružení doporučují test těm, kteří měli v poslední době rizikový sexuální styk. Nechat otestovat by se měli i lidé před začátkem nového partnerského vztahu. Testování má ale smysl až po dvou nebo lépe tříměsíční době od rizikového chování. Do té doby je infekce virem  neprůkazná.