Situace však není odlišná od předchozích let a koryta řek v regionu se stále drží nanejvýš na úrovni prvního stupně povodňové aktivity. Stav bdělosti byl vyhlášen na řece Dědině. V Novém Bydžově dosahuje její hladina 170 centimetrů. K druhému stupni jí stále zbývá dvacet centimetrů, a navíc začala hladina mírně klesat.

Obavy nemusejí mít ani obyvatelé Třebechovic pod Orebem a okolí, kde protéká říčka Dědina. Pondělní první povodňový stupeň byl již včera odvolán a voda pomalu klesá. Podle odborníků nepřišly silné deště, jak se původně očekávalo. V příštích dnech by se mělo spíše ochladit a koncem týdne můžeme očekávat sněhové přeháňky.

Více o povodních čtěte zde.
#nahled|https://g.denik.cz/17/46/ftg_nechanice_zaplavy_povodne_003_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/17/46/ftg_nechanice_zaplavy_povodne_003.jpg|Zaplavená pole v Nechanicích, úterý 2. března 2010.#

Polovina zásob sněhu už na východě Čech roztála

Východní Čechy – Po prudkém tání z minulého týdne zůstává podle měření Českého hydrometeorologického ústavu (CHMÚ) v regionu už jen polovina původních zásob sněhu.

„I v noci zůstávaly teploty nad bodem mrazu. Díky tomu, že nedošlo k výskytu dešťových srážek a naopak byla relativně malá oblačnost (a tedy vysoký sluneční svit) a také nízká vlhkost vzduchu, došlo k významnému snížení sněhových zásob,“ píše se v úterní zprávě meteorologů. „Významná část sněhu také sublimovala, díky malé vlhkosti vzduchu a slunečnímu záření. Pozvolna tající voda ze sněhu pak většinou stačila infiltrovat do půdy.“ Měření sněhové pokrývky se provádí vždy v pondělí ráno.

Sníh už leží jen v polohách nad 400 metrů nad mořem, oblastí nad 700 metrů se pak obleva zatím téměř nedotkla. Například na hřebenech Krkonoš je stále přes metr sněhu.

Díky začínajícímu ochlazení navíc sníh přestává tát a řeky se vracejí do svých koryt. Například na Novohradce byla včera odvolána povodňová bdělost, v sobotu zde přitom platil dokonce 2. stupeň povodňové aktivity. (kim)