Zvedly se hladiny toků Bělá, Dědina a Zlatý potok. Na Hradecku povodně v roce 1998 postihly hlavně Třebechovice pod Orebem.

Povodně na Královéhradecku 1998„Byl jsem tehdy na soustředění nedaleko Kounova, odtamtud nás vyhnala právě povodeň. Ale to byl v Třebechovicích ještě klid, voda přišla o několik hodin později. Pozdě v noci nás vzbudili hasiči, ať si sbalíme nejnutnější věci a jdeme z bytu pryč. Bydleli jsme nedaleko vody, ale moji rodiče bydleli v třebechovické lokalitě Na Tvrzi, a tam už šlo o hodně. Jel jsem hned za nimi," vypráví Jiří Pospíšil z Třebechovic, který před patnácti lety pomáhal hasičům se záchranou lidí i zvířat v zatopené oblasti Třebechovic. „Všechny domy u řeky byly zaplavené a hasiči potřebovali někoho, kdo to tam zná, aby věděli, kde jsou třeba ploty, někde zůstali v domech i lidé," vzpomíná. Jedni ze známých sousedů nechali v domě psa.

Jako v hororu, bytem tiše plavaly věci

„Nebyla to legrace, i když to vypadalo jako laguna, proud tam byl. Když jsem se dostal do domu, bylo to jak z hororu, plavaly kolem mě tiše věci – televize, lednička, mikrovlnka, koberec… Pes byl šťastnej, že se pro něj někdo vrátil, ale pak když viděl, že ho nesu zas do vody, pokousal mě," směje se Jiří Pospíšil. Tehdy nezachránil jen jednoho psa. Ve vraku autobusu u starého splavu totiž zůstala fenka se třemi štěňaty. „Ona je vytahala na palubní desku, aby byla co nejvýš, jedno už nedýchalo, ale nám se ho podařilo oživit. Vždycky, když jsem pak ke známým přišel, běžela ke mě, poděkovat za zachráněná štěnata,"  dodává.

Povodně na Královéhradecku 1998Voda před patnácti lety potrápila i městské lesy kolem Hradce, přelily se hráze rybníků, k protržení hráze došlo u rybníka Výskyt na Stříbrném potoce, což způsobilo zatopení chatové rekreační oblasti Stříbrný rybník u Malšovy Lhoty. „Tehdy bylo tisíc hektarů lesa pod vodou, odnesly to nejen chaty, ale i cesty," vzpomíná Milan Zerzán, ředitel městských lesů. „Dnes už by se něco podobného stát nemělo, Výskyt je po rekonstrukci, právě i s ohledem na bezpečnost," dodává.

Zatopená byla i osada Dubina

Voda potrápila tehdy dva roky za sebou i obyvatele chatové osady Dubina.

„Tenkrát zůstalo asi jen deset dvanáct chat bez vody, jinak všechno bylo zatopené, voda nás tehdy zalila dva roky po sobě. Sice měl každý dost starostí se sebou, ale pomáhali jsme si. Letos už naštěstí opraví protipovodňovou klapku, ta byla v nevyhovujícím stavu," vzpomíná Vladimír Springer, který má v osadě chatu.

Když trochu víc prší, lidé se bojí
Jiří Němec, starosta Třebechovic pod Orebem:„Povodeň, která nás v roce 1998 postihla, byla katastrofa. Starousedlíci nic takového z dřívějších let nepamatují. Lidé následky odklízeli týdny. Pár stoletých domů se muselo dokonce zbourat. Ovšem na psychice některých nechala velká voda šrámy dodnes. Jakmile začne více pršet, mají lidé obavy. V roce 1998 spadlo v Orlických horách 200 milimetrů srážek a vše steklo do Třebechovic. Jediné řešení, které by nám pomohlo, je výstavba vodního díla Mělčany. Pokud by letos v červnu byla průtrž mračen i nad Orlickými horami, dopadli bychom stejně jako lidé v Rudníku."