„Soutěž není možné uspořádat, celé závodiště je pod vodou, s tímto problémem se potýkáme vždy, když více zaprší,“ uvedl Ladislav Hroneš, předseda klubu. Závod se tak uskuteční v Mladé Boleslavi.

Hladiny řek ve městě zůstávají pod kontrolou. S vodou ve sklepech domů se podle zprávy z radnice potýkají i někteří obyvatelé Plachty. (hod)

Velká voda opět vyplavila Cerekvici, ve Vranové Lhotě odstřelili hráz

Východní Čechy – Před třemi týdny se povodňový mrak zastavil nad Krkonošemi, tentokát ale už východní Čechy zasáhl.

Rozlily se hlavně řeky přitékající z Vysočiny, postižené jsou vesnice na Svitavsku v okolí Třebovky a Loučné, na Chrudimsku na Novohradce.

Krušnou noc zažili obyvatelé Vranové Lhoty na řece Třebůvce. Obec tam v úterý večer nechala poté, cvo byly zaplaveny první tři domy, odstřelit hráz řeky. Propustí se voda valila do polí za vesnicí a hladina během chvíle klesla o deset centimetrů.

V Jevíčku byl zatopen vstup k rampám ve firmě, v Bystré hasiči čerpali vodu ze zatopené cesty a uvolňovali kanalizaci pod vozovkou. Na jiných místech připravovali pytle s pískem, odčerpávali vodu ze sklepů nebo zajišťovali sesouvající se kameny ze skály.

Kritická situace byla i v Cerekvici nad Loučnou. Řeka tam stejně jako při jarních povodních v roce 2006 vytopila mateřskou školu a lidé měli v mžiku sklepy plné bahna. Hladina tu stoupla voda za 24 hodin o více než metr.

„Škody zatím nejsou velké, čerpáme vodu z mateřské školy, kterou povodně často ohrožují. Jinak voda je ve sklepech asi dvou nebo tří rodinných domů,“ řekl ČTK starosta Milan Šalda.

Třetí stupeň povodňové aktivity zaznaamenala také Novohradka, která se pravidelně rozlévá v Úhřeticích na Chrudimsku, a také Chrudimska pod soutokem s Novohradkou. Druhé a první stipně byly vyhlášeny na Doubravě či Orlici.

V Úhřeticích se voda valila přes silnice, zaplavena jsou všechna pole od Hrochova Týnce až k Pardubicím.

Nejhorší ale mají východní Čechy za sebou. Horní toky kulminovaly ve čtvrtek, na Labi by se vzedmutí hladiny mělo projevit nanejvýš prvním povodňovým stupněm. „Výjimkou je jen Loučná, ta teče pomalu a může kulminovat až v sobotu,“ řekl dispečer královéhradeckého Povodí Labe. Řek v Královéhradeckém kraji se vytrvalý déšť téměř nedotkl.