Rozhodnutí odvolacího soudu na severu Čech, který přiřkl pozemky vdově po Karlu Des Fours Walderode, by mohl rozjet další kolo žádostí potomků šlechtických rodů o vrácení nemovitostí zkonfiskovaných po II. světové válce. V rukou Harrachů by se tak mohl objevit třeba i zámek Hrádek u Nechanic.

Hrozba nejen pro státní zámek

„Proti rozhodnutí soudu není možné odvolání, pouze dovolání. Jde jen o 2554 metrů čtverečních. Je to zkouška, pokud to projde, může jít o precedens. Vrátily by se zřejmě i požadavky Harrachů, které zasahují sem do Nechanic,“ uvedl Josef Kunetka, který se snahám potomků šlechtických rodů o vrácení zabavených majetků roky věnuje.

V rukou Harrachů by se mohly ocitnout rozsáhlé pozemky na Nechanicku včetně zámku Hrádek u Nechanic. Do problémů by se dostaly obce z okolí. Ernest Leonard Harrach už o některé nemovitosti žádal před lety, ovšem neuspěl. Spor ale není u konce, protože se proti zamítnutí své žádosti odvolal.

„U nás se to zatím týká osmi až čtrnácti pozemků v Nerošově, o které jde v tomto případě. Pokud by se však otevřela cesta k dalším žádostem, mohli bychom teoreticky přijít také o kulturní dům. Původně tady stál Harrachův zájezdní hostinec,“ řekl nám tajemník nechanického městského úřadu Vladimír Studený.