O dvě desetiny procenta, ze 6 na 6,2, stoupla v červenci míra nezaměstnanosti v hradeckém okrese. V porovnání s celým krajem (7,2 %) se však jedná o nejnižší číslo. Celorepublikový průměr činil v uplynulém měsíci 8,7 procenta.

„Po dlouhé době došlo k nárůstu počtu nezaměstnaných, přesto se jedná o dobrý výsledek. Není to žádné překvapení, protože v červnu byl ukončený školní rok a některým v pololetí končily smlouvy na neurčito,“ okomentoval současný stav Martin Horák, ředitel hradeckého úřadu práce.

V okrese je momentálně evidováno celkem 5653 lidí bez práce. Ovšem poklesl i počet volných míst, za což může fakt, že zaměstnavatelé jich během prázdnin tolik nenabízejí. V kurzu jsou spíš brigády.

„Volných míst by mohlo přibýt až od září, kdy začne nový školní rok a budou zahájeny některé výrobní programy. Naštěstí není hlášené žádné hromadné propouštění, což ukazuje, že už nejsme v krizi, a že situace je stabilizovaná,“ domnívá se Horák.

V mikroregionech na Hradecku je nejhorší situace na Chlumecku (8,3 %), ostatní oblasti drží míru nezaměstnanosti pod osmi procenty.

Lze očekávat, že vývoj situace v srpnu bude podobný červenci. Volných míst je však málo, takže například i v září nezaměstnaní absolventi škol zřejmě budou muset na úřadě hledat práci déle.

Vše o nezaměstnanosti na Hradecku čtěte zde.