Magistrát Hradce má své úředníky na třech místech ve městě. Sídlem většiny odborů je památkově chráněná budova od architekta Josefa Gočára na ulici Československé armády. Chodby budovy zná asi téměř každý, ale do kanceláří náměstků nebo přímo primátorovny se podívá jen někdo.

V sobotu odpoledne se však dveře těchto místností otevřely. Příležitosti využilo několik desítek návštěvníků. Provázel je Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče. A co je nejvíce zajímalo? Proč zbarvení dlažby chodeb magistrátu je z tak malých kamínků a působí zběsile. „Na to skutečně neznám odpověď. Nevím, proč se tehdejší architekti přiklonili k právě této podobě dlažby," řekl Jan Falta, který o historii úřadu vyprávěl.

Budova magistrátu zeshora připomíná písmeno H. Vniřní uspořádání je typické  pro administrativní budovu, je v zásadě ve všech patrech shodné.  V levé části budovy bývaly byty přednosty a četnických velitelů, například současná primátorovna byla dvoupatrový byt se schodištěm, to tam je skryté dodnes. Bydlel tam přednosta okresního úřadu, který mohl odejít vedlejším vchodem.

Po druhé světové válce došlo k řadě změn ve funkčním využití místností a byly zrušeny služební byty ve snaze získat co nejvíce kanceláří. To se projevilo četnými stavebními úpravami. Velké změny čekaly suterén, kde se postavily garáže, umývárny vozů, sklady a podobně.

Historie úřadu

Budovy Okresních a finančních úřadů v ulici Československé armády byly součástí urbanistické koncepce regulačního plánu architekta Josefa Gočára z let 1926-1928 v podnoži historického jádra města. V užší architektonické soutěži z roku 1931 získal Gočár první cenu. Jeho původní dokumentace je z roku 1932, v říjnu 1935 ještě provedl změnu v řešení spojovacího křídla, které mělo být původně vyneseno sloupy a zachován tak průhled středem budovy do parkové zeleně. Stavba začala  až v srpnu 1935 a ukončena v říjnu 1936 hradeckými staviteli F. a V. Capouškovými, J. Mádlíkem a J. Včelákem.