Nakažení na Hradecku:
Červenec - 3 lidé
Srpen - 8 lidí
Září - 1 člověk
Říjen - 1 člověk

Ředitelé hradeckých škol však zatím obavy nemají a zájezdy rušit nehodlají, přestože jsou v regionu mezi nakaženými také školáci.

„Aktuálně máme hlášeno v Královéhradeckém kraji celkem dvaadvacet případů onemocnění chřipkou H1N1, z toho třináct v okrese Hradec Králové,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí. A dodala, že počet nakažených tímto virem chřipky bude pravděpodobně vyšší.

„Někteří z těch, kteří chytili prasečí chřipku, jsou školou povinní. Na žádné škole se ale ohnisko epidemie neobjevilo,“ řekla Veronika Krejčí. Ve věku školáků a studentů je nakaženo sedm lidí.

Ředitelé vzdělávacích zařízení zatím žádná opatření, například rušení zahraničních výměn studentů ze zemí napadených prasečí chřipkou, nechystají.
„Nedávno jsme se vrátili z Francie a Itálie a žádné problémy se nevyskytly. V listopadu k nám má přijet skupina z Brazílie. Uvažujeme o odložení návštěvy na pozdější období,“ řekl Ladislav Bartůška z Prvního soukromého jazykového gymnázia v Hradci.

Podobné je to i na hradeckém gymnáziu Josefa Kajetána Tyla. „Před časem jsme tu měli na návštěvě Belgičany, Italy a Španěly a problémy jsme nezaznamenali. V prosinci pojede čtyřicet našich dětí do rakouských Alp a omezení styků se zahraničím zatím neplánujeme,“ tvrdí ředitel gymnázia Robert Novák.

V klidu jsou i základní školy. „Naši žáci jezdí do Anglie a Bavorska, ale většinou na jaře, takže to je ještě času dost,“ uvedl ředitel ZŠ Karla IV. v Novém Bydžově Ladislav Vlachý.

ANKETA: Bojíte se nákazy prasečí chřipkou?

Daniel Potměšil
22 let, student
V květnu jsem zrušil cestu do Londýna, protože se tam prasečí chřipka zrovna objevila. Ale prohloupil jsem, že jsem nejel. Teď, když to vypadá, že je to sice nový virus, ale s mnohem mírnějším průběhem nemoci než u klasické chřipky, se nebojím.

Irena Suchánková

32 let, zdravotní sestra
Očkovaná nejsem a ani se očkovat nenechám. Prasečí chřipka je chřipka jako každá jiná, a člověk v našich podmínkách se jí nemusí bát. Dělá se kolem toho zbytečný humbuk. Cestu do zahraničí bych kvůli tomu rozhodně nezrušila.

Jakub Harrer

22 let, student
Nákazy se nebojím. Proti sezonní chřipce očkovaný jsem, a kdyby byla vyšší pravděpodobnost, že očkování proti té prasečí pomůže, uvažoval bych o tom. I když čtyři lidi, kteří po té vakcíně umřeli v Polsku, nejsou dobrou reklamou.

Adriana Gajová

22 let, studentka
Já se nebojím, že bych se někde mohla prasečí chřipkou nakazit. Ani proti běžné chřipce jsem se nenechala očkovat. Do zahraničí se chystám jet zrovna příští týden, ale na očkování proti prasečí chřipce kvůli tomu ani nepomýšlím. (lka)

LENKA KAŠPAROVÁ, MARTIN ČERNÝ