Do obce ležící nedaleko Nového Bydžova se o víkendu sjeli rodáci. Za jejich přítomnosti byly vysvěceny nové obecní symboly – znak a vlajka.

„Sjezd pořádáme proto, aby se rodáci mohli jednou za čas vrátit a setkat se s přáteli, které třeba roky neviděli. Zároveň se jim pochlubíme, co se nám podařilo udělat. Letos toho bylo hodně, udělali jsme různá zlepšení za zhruba šest milionů korun,“ prohlásil starosta Jaroslav Jarkovský. „Sjezdy rodáků se dříve konaly jednou za deset let, ale jelikož to byla dlouhá době, řekli jsme si, že interval zkrátíme. Teď jsou po pěti letech,“ dopnil. Rodáci si tak mohli prohlédnout nový objekt obecního úřadu, v němž je i knihovna, školku, opravenou hasičskou zbrojnici, kostel a další místa.

Tradiční akce se zúčastnilo zhruba sto rodáků a obyvatel Prasku. „Pozvali jsme 261 rodáků. Jednadvacet zásilek se nám vrátilo zpět jako nedoručených, takže ti lidé se odstěhovali nebo zemřeli,“ sdělila účetní obecního úřadu Jaroslava Frambergová.

Mezi lidmi, kteří se přijeli do svého rodiště podívat, byla i pětasedmdesátiletá Libuše Špačková, rozená Holmanová. „Já žiju v Novém Bydžově, takže to sem mám blízko. Navíc tady mám bratra, takže spojení s obcí stále udržuji,“ řekla. „Za poslední roky se hodně změnilo, například se mi moc líbí nová budova obecního úřadu,“ dodala.

Součástí sjezdu rodáků byly rovněž oslavy 125. výročí založení místního sboru dobrovolných hasičů a vysvěcení vlajky a znaku obce. Jeho podobu nám přiblížil starosta Jaroslav Jarkovský. „Zelený pruh mezi smrky uprostřed bílého štítu značí jeden z možných výkladů původu názvu obce, kdy se jméno Prasek odvozuje od slovesa prosekat. Vyobrazení žlutého klasu v zeleném pruhu symbolizuje zemědělský charakter vsi, symbol srdce připomíná prasecký kostelík Nejsvětějšího srdce Ježíšova z roku 1901,“ řekl.