Otázka: „Podnikal jsem na IČ jako instalatér a poslední roky se mi nedařilo, až jsem se dostal do dluhové pasti. Majetek nemám a dluhy už tak velké, že je nedokážu v životě splatit. Je nějaká šance dosáhnout na bankrot a zaplatit jen část?"   (P. M. z Hradce Králové)

Odpověď: Dobrý den, od 1. ledna 2014 došlo ke změně zákona a je již možné oddlužit fyzické osoby, které mají dluhy z podnikání. Aby soud oddlužení povolil, měla by být splněna jedna z následujících podmínek: 1) věřitel s pohledávkou z podnikání 
s tím musí souhlasit, 2) věřitel s pohledávkou z podnikání je věřitelem zajištěným (př. má zástavní právo), nebo 3) se jedná o pohledávku, která zůstala po zrušení konkursu.

Pokud tedy nemáte žádný majetek a zároveň máte příjmy na to, abyste za 5 let splatil splátkovým kalendářem alespoň 
30 % svých dluhů, můžete podat soudu návrh na povolení oddlužení splátkovým kalendářem (formulář dostupný na www.justice.cz).

Pokud bude s věřiteli možná dohoda, můžete k návrhu připojit i jejich souhlas s řešením úpadku oddlužením. Pokud nikoli, může na vás soud prohlásit nepatrný konkurs, ale tento konkurs by byl kvůli nemajetnosti rychle ukončen. Po skončení konkursu můžete podat návrh na oddlužení znovu.

Martin Kulíř, Podroužek & Moník, advokátní kancelář s.r.o.

Vaše dotazy do právní poradny posílejte na jiri.fejgl@denik.cz.