Loni chtěli zapálit Hradec, letos to bude mít šťávu. Alespoň co se týče podtitulu sobotního 2. ročníku hradeckého barcampu, který se odehraje v budově Univerzity Hradec Králové.

Barcamp je založen na dobrovolnosti, řečníci zde vystupují bez nároku na honorář a účastníci neplatí žádné vstupné. Začíná se v deset hodin a odejít nebudete muset ani kvůli jídlu. Připraveno je totiž občerstvení z kuchyně Bistra U dvou přátel.

Program si tvoří zčásti i sami přítomní, kteří mohou ráno napsat na arch papíru svou přednášku. Vybírat mohli lidé také dopředu pomocí hlasování na webových stránkách. Témata zabrousí i do jiných odvětí než IT, najdete zde například rady z oblasti cvičení či designu.

„Za den se vystřídá v sále 28 lidí, kteří budou přednášet 20 nebo 40 minut. Čas jsme omezili, protože jsme zjistili, že spousta lidí pak už nemá co říct. Na některé je ale zase 20 minut málo," vysvětil jeden z organizátorů Petr Semrád.

Chybět nebude ani doprovodný program jako je fotbálek nebo závod Formule 1. Odpočinout mezi přednáškami se budou moci návštěvníci v kavárně.

„Chceme akcí podpořit komunitu v Hradci. Na závěr proběhne afterparty v Náplavce, kde bude prvních sto piv zdarma. Vítaní jsou všichni, nejen účastníci barcampu," zakončila za organizátory Tereza Ducháčová.

Co to vlastně barcamp je?
Barcamp je mezinárodní síť otevřených konferencí a workshopů, obyčejně se zaměřuje na nové trendy v internetových aplikacích, designu, nových technologiích, médiích, reklamě, podnikání a dalších souvisejících oborech.
Formát ne-konference se  v Česku objevil poprvé v roce 2010 ve valašském Vsetíně a poté se ze svého původního tématu rozšířil i do dalších oborů. Nyní tak pořádají barcamp v Česku například politologové, aktivisté nebo fanoušci piva.