Obsahuje totiž stejně jako její příbuzní - květák, kedluben, zelí, ředkvičky i kapusta - látky s ochrannými a léčivými vlastnostmi. Brokolice pochází ze Středomoří. V 16. století se objevila v italské Kalábrii. Odtud si také přinesla své jméno - z latinského bracchium - což v překladu znamená větev.
Brokolice je potravina bohatá na draslík, fosfor a síru. Její stvoly by se měly pomlít a jíst syrové s jemně pokrájenými listy.
Pro inspiraci přidáváme recept:
 
Zapečená brokolice
Brokolici povaříme doměkka. Po odkapání ji vložíme do vymaštěné zapékací mísy.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme smetanou. Omáčku dochutíme strouhaným sýrem, osolíme, přidáme trochu vegety a kari koření. Brokolici zalijeme takto připravenou omáčkou a zapečeme ve vyhřáté troubě. Podáváme s bramborami a čerstvým zeleninovým salátem.