Jen tato scéna připomínala drama, které se tu ve středu odehrálo. O pár metrů dál, v místech, kde teď naplno jedou tři přepážky, poštovní život plynul dál. Lidé stáli v ospalé frontě a čekali na odbavení svých vánočních přání a balíků. Ale i tak tu občas zazněla šuškanda mezi pracovnicemi pošty a odesílateli. „To vám řeknu, bylo to jak z amerického filmu. Sedím si takhle na balkoně, kouřím cigaretku a najednou vidím ty policejní manévry. To jsem si hned řekla, že tu bylo přepadení. Snad je kolegyně v pořádku. Jo a prosím, dojde ten balík do Vánoc?“ vyzvídala u okénka asi šedesátiletá žena. „Balík dojde a kolegyně je doma. Bylo toho na ní moc,“ dostává odpověď.

Pachatelka loupežného přepadení na poště.
Přepadení! Na poště loupila starší žena

Jinak se pošta uzavřela za hradbu mlčenlivosti. „Omlouvám se, ale nic vám k té středeční události, ani jak je na tom naše kolegyně, říci nemůžu. Pokud budete chtít nějaké informace, obraťte se na našeho tiskového mluvčího,“ nechala se slyšet vedoucí hradecké pošty.

Jako na orloji

O něco sdílnější byli štamgasti z malé hospůdky, která s poštou sousedí přes ulici. „Takové manévry pamatuji naposledy, když hledali vraha taxikáře a pumpaře,“ říká nad sklenicí piva štamgast Milan, oknem kouká na vylidněné prostranství před poštou a z paměti si vybavuje rok 1998, kdy jen o pár kilometrů dál řádil Martin Vlasák – vrah odsouzený na doživotí za zastřelení hradeckého taxikáře a pumpaře. „To jsem zrovna seděl v Metuji a najednou se tam přiřítila policejní auta. A tady to bylo podobné,“ dodává muž, který měl středeční policejní manévry takřka na dosah ruky. „Nejdřív přijelo jedno policejní auto ze kterého vyskákali čtyři policajti a hnali se na poštu. Během pár minut tu byla snad půlka policejní garáže,“ dodává Milan s tím, že jindy poklidnou ulici najednou zatarasilo asi šest policejních aut. „Policajti přišli taky za námi do hospody a na mobilu nám ukazovali takovou divnou rozmazanou fotku a prý jestli jsme něco neviděli. Ale než jsem si stačil nasadit brýle a pořádně se podívat, tak zas odešli,“ dodává muž.

Po pár minutách se podle něj postavil policista do dveří pošty a policejní zátaras trval až do pozdních večerních hodin. „Prostě se to tu střídalo jak na orloji. Ještě se tu jeden kriminalista ukázal a ptal se, jestli jsme tu důchodkyni, co přepadla poštu, neviděli. Na to jsem mu řekl, že je škoda, že ta lupička nebyla mladá holka. Té bych si všiml, ale kdo by koukal po staré bábě,“ dodává Milan a po očku sleduje kriminalisty v civilu, kteří poté, co navštívili vedoucí pošty, ještě ohledávají okolí a hledají případné stopy, které by je přivedli k pachatelce středečního přepadení.

Havárie autobusu v Novém Městě nad Cidlinou.
V Novém Městě boural autobus plný dětí

Co se vlastně na poště stalo:
Ve středu krátce před půl dvanáctou, těsně před polední pauzou, došlo v Hradci Králové v ulici Fráni Šrámka k přepadení pošty. Starší žena přistoupila k přepážce se střelnou zbraní v ruce a s papírkem, na kterém měla napsán požadavek o vydání peněz bez konkrétní částky. Zaměstnankyně pošty ženě vydala hotovost v řádu několika desítek tisíc korun. Žena poté poštu opustila.

„Pátráme po asi šedesátileté ženě, vysoké 160 až 165 centimetrů, která byla oblečena do tmavého zimního kabátu, z kterého ji vyčnívala šedá kapuce a tmavých legín. Na hlavě měla tmavou pletenou čepici a kolem obličeje tmavou šálu. Na očích měla brýle se slabými kovovými obroučkami. Oblečení bylo staré, obnošené,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Policisté žádají občany, kteří ženu, které za trestný čin loupež hrozí trest odnětí svobody od 2 do 10 let, poznají, aby zavolali na linku 158.