Připravujete si zásoby dřeva na zimu a využíváte nabídky královéhradeckých lesů a možnost samotěžby dřeva? Od začátku letních prázdnin až do září budete mít smůlu.

„Přerušíme přes léto samovýrobu, tedy těžbu dřeva občany na povolení lesníků. Je to kvůli bezpečnosti  cyklistů, bruslařů, běžců i rodin. Lidí je tu plno a nám nestojí pár tisíc korun za případný problém jako se stal loni," vysvětlil Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové.

Horké počasí není příjemné ani pro samovýrobce. Hlavní sezóna tak začne na podzim v září. „V létě na dřevo stejně nejezdím, tak mi to nevadí. Je to ale skvělá služba, kterou využívám roky, takže by mne mrzelo, kdyby samotěžba skončila. Ty úrazy a neštěstí, která se stala, jsou smutná, ale je to v lidech, člověk musí být opatrný a trochu u toho přemýšlet," uvedl Zdeněk Malý.

Právě neštěstí z loňského konce srpna se chtějí Městské lesy vyvarovat. Tehdy na staršího cyklistu spadl strom, který káceli dva muži. Muž další den svým zraněním podlehl.

Přes léto tak lesníci pouze vytipují stromy, které na podzim budou moci zájemci pokácet. Vše je na vlastní nebezpečí. Práce ale mají místní zaměstnanci i v době prázdnin dost.

„Hlavní síly zaměřujeme na kalamitní plochy, abychom na ploše dvou tisíc hektarů zajistili správný růst stromků. Výsadbou práce neskončily, ale naopak teprve začaly. Musíme je chránit," dodal Zerzán.

Nová stezka i obora

Návštěvníci lesa se od poloviny července také mohou těšit na zbrusu novou oboru, kde najdou daňky. Stavba roste naproti stávajícímu prostoru naproti divočákům.

Novinkou bude také stezka v přírodní památce Sítovka, která turistům představí místní živočichy, ale i celou lokalitu. „Návštěvníci se také dozví, co je to mrtvé dřevo, co v něm žije a jaký má účel. Ono to vypadá jako nepořádek, ale není tomu tak. U cest ho uklízíme, někde ho ale nechat musíme kvůli hmyzu, pro který je domovem," prozradil Zerzán.

Naučná stezka povede přes Stříbrný potok a končit bude nedaleko Mazurových chalup.