close Vlady Nodžak, šéfkuchař a majitel restaurace La Terraza v Hradci Králové. info Zdroj: Vlady Nodžak zoom_in Vlady Nodžak, šéfkuchař a majitel restaurace La Terraza v Hradci Králové. Šéfkuchař a majitel hradecké restaurace La Terraza Vlady Nodžak bude mezi 45 účastníky z celého světa, kteří 10. září ve valencijském městě Sueca předvedou své dovednosti v přípravě tradičního pokrmu Paella Valenciana. Restaurace o úspěchu informovala v tiskové zprávě.

Letošní ročník světové soutěže Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca je již šedesátý druhý. Samotný pokrm Paella je starší více než 500 let. Soutěže se zúčastní zástupce České republiky vůbec poprvé.

Vlady Nodžak provozuje již sedmým rokem španělskou restauraci v centru Hradce Králové. „V gastronomii pracuje prakticky celý svůj profesní život, z toho více než 30 let má zkušenost právě se španělskou gastronomií, kterou nyní popularizuje a propaguje na východě Čech. Osobně se těší na atmosféru prestižní valencijské soutěže Concurs de Paella Valenciana de Sueca,“ uvádí restaurace La Terraza.

Konkurence bude veliká, vedle zástupce České republiky přijedou účastníci z dalších 15 zemí světa. Nicméně největší počet soutěžích, celkem 30, bude ze samotného Španělska, z toho 17 přímo z regionu Valencie. „Nezbývá než prvnímu českému zástupci popřát hodně štěstí v prestižní mezinárodní soutěži Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca,“ zní z hradecké restaurace.

close Letošní ročník světové soutěže Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca je již šedesátý druhý. info Zdroj: Vlady Nodžak zoom_in Letošní ročník světové soutěže Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca je již šedesátý druhý. Městečko Sueca, kde se soutěž koná, leží na východě Španělska uprostřed rýžových polí přírodního parku Albufera. Rýže je ostatně základní surovinou tradičního španělského pokrmu Paella a Valencie je jeho kolébkou. Paella Valenciana se připravuje z místně dostupných surovin, kterými je rýže, kuřecí a králičí maso, hlemýždi, fazole, nechybí rajčata a šafrán. To jsou také základní suroviny, které dostane 45 soutěžících na této prestižní soutěži v přípravě tradiční Paella Valenciana. Vařit budou všichni na otevřeném ohni a výsledky jejich snažení bude hodnotit porota podle řady předem známých kritérií.