Přemýšleli jste někdy nad tím, jaká je četnost vašeho příjmení či kolik jmenovců máte ve svém okolí? Pokud se jmenujete Novák či Novotný, a to i v přechýleném rodu, nemá nad touto otázkou prakticky cenu přemýšlet.

Již dlouhodobě jsou to nejrozšířenější příjmení napříč okresy a kraji. Jen Nováků a Novákových je v celé republice 68 693 (drahých poloviček je 34 812). „Manželů“ Novotných je po republice rozeseto 49 239. I v této „rodině“ vévodí příjmení Novotná (24 963). O první čtyři příčky se tato příjmení dělí i na Hradecku. A to v pořadí Novotná (656), Nováková (645), Novotný (622) a Novák (601).

Nositelům těchto jmen rozhodně nechceme upírat, že jsou mezi nimi i známé osobnosti – zpěvák či rychlobruslařský trenér Petr Novák, ale jména spjatá s určitým místem, či známá příjmení, jež k danému místu patří, to už je trošku jiná matematika. Pokud se podíváme na samotný Hradec Králové, příjmení Hradecký či Hradecká je na jeho území 35. V celé republice pak 2328. I zde v počtu vévodí ženská linie (1209).

A co Králové? Po celé republice je rozeseto 10 012 Králů a 10 378 žen s příjmením Králová. Na samotném území Hradce Králové je pak 84 Králů a 92 „královen“.

Příjmením neochvějně vévodí čtyři N a ženský rod

Gočár, Kotěra, Ulrich. Tři příjmení, která jsou neodmyslitelně spjata s Hradcem Králové. Hradeckým statistikám četnosti jmen však nedominují. A to ani v četnosti napříč republikou.

Nejvíce Gočárů, Kotěrů a Ulrichů žije mimo město nad soutokem Labe a Orlice. A Gočárů je tak málo, že jim stačí jen dvě vizitky. A obě budou udávat jako adresu Benešov. To s Kotěry je to o chlup lepší. V celé republice nositelů jména tohoto původem brněnského urbanisty a architekta chodí 160. Nejvíce v Havlíčkově Brodu (27) a Praze (25). V samotném Hradci Králové je 5 pokračovatelů tohoto pro město významného příjmení. Nejvíce „potomků“ má bývalý hradecký starosta František Ulrich. Na mapě republiky najdeme 1006 Ulrichů. Ale v Hradci Králové jsou „jenom“ čtyři.

Ilustrační fotografie.
Rádsetoulal s Hajzlem k paní Vítámvásové. Chtěli byste se tak jmenovat?

Ulricha politika neláká

Jedním z nich je Vladimír Ulrich, basista hradecké kapely Glad for Today. S významným hradeckým starostou ale příbuzný není, nebo o tom alespoň neví.

Na shodu jmen ho občas někdo upozorní, spíš ale v odlehčeném tónu: „Třeba si se mnou dá někdo sraz na Ulrichově náměstí a vtipkuje, že mám to náměstí hezké,“ usmívá se Vladimír Ulrich. Takové poznámky ale bere s humorem, se svým příjmením naráží na jiné problémy. Ačkoliv by mělo být jeho příjmení alespoň mezi Hradečany známé, lidé mají tendenci mu jméno komolit: „Často se mi stávalo, že po r lidé napsali ypsilon. Proto raději už dopředu říkám, že se píšu s měkkým i,“ popisuje své trable s příjmením Vladimír Ulrich. Příjmení Ulrich je pro lidi překvapivě záludné, občas lidé dokonce zpřehází ve slově písmena a Ulricha překřtí na Urlicha.

Bývalý hradecký starosta František Ulrich se mimo jiné zasloužil i o zboření hradeb a moderní přestavbu města. Díky jeho zásahům se Hradci dodnes říká Salon republiky. Vladimíra Ulricha architektura také zajímá.

Dokonce studoval stavební školu a chtěl pokračovat na ČVUT. Nakonec se ale rozhodl pro sociologii.

Ambice stát se starostou Vladimír Ulrich rozhodně nemá. Do politiky by se ale možná někdy zapojil. „Zatím ale ani nevím jak,“ podotýká. Mnohem raději by udělal díru do hudebního světa. Jeho kapela nedávno vydala nový singl a ráda by si zahrála třeba na festivalu Rock for People.

Jak na změnu příjmení:
- Záležitost změny jména nebo příjmení ve správním řízení řeší vždy matriční úřad podle místa trvalého pobytu žadatele nebo nezletilého dítěte. Změna příjmení podle zákona o matrikách se povolí, zejména jde-li o příjmení hanlivé nebo směšné, nebo je-li pro to vážný důvod. Příjmení, které si žadatel zvolí, není nikterak omezeno oproti žádosti o změnu jména. Zde jsou v některých případech vyžadovány znalecké posudky těchto jmen.

- Nejčastějším důvodem žádosti o povolení změny příjmení je rozvod manželství, když rozsudek o rozvodu manželství nabyl právní moci déle než před šesti měsíci. V těchto případech ženy nebo muži promeškali lhůtu, během které mají možnost se bez správního poplatku vrátit k příjmení, s nímž vstupovali do manželství.

- V loňském roce oddělení hradecké matriky řešilo 48 žádostí o změnu vlastního příjmení nebo příjmení nezletilých dětí.

- Správní poplatky jsou ve výši 100 Kč nebo 1000 Kč podle zákona o správních poplatcích.