„Nezbývá než konstatovat, že v obsahu spisového materiálu nebyly shledány takové podklady, které by svědčily o tom, že primátor Statutárního města Hradec Králové Zdeněk Fink, má na výsledku řízení o žádosti ze dne 30. 12. 2014 o vydání rozhodnutí o umístění stavby „rekonstrukce Velkého náměstí" konkrétní pozitivní či negativní zájem, pro který lze o jeho nepodjatosti pochybovat," stojí ve zprávě odboru územního plánování a stavebního řádu krajského úřadu.

Pro hradeckou radnici je to dobrá zpráva, znamená to totiž, že realizace obří investice za 150 až 200 milionů může pokračovat. „Jsme pochopitelně rádi za to, jak krajský úřad rozhodl a potvrdil domněnku, že náš postup ve věci byl naprosto správný. Budeme pokračovat v územním řízení," potvrdil náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Aktivisté, jež podnět kraji podali, zatím jeho verdikt nechtěli komentovat. „Rozhodnutí  krajského úřadu nám zatím nedorazilo, proto se k němu v tuto chvíli nebudeme vyjadřovat," řekl Deníku předseda Spolku pro kvalitu života Roman Grym, jehož členové proti městem prosazované variantě přestavby náměstí od začátku brojili. Zároveň však projevil naději, že se s městem nakonec přece jen dohodnou. „Město s námi začalo opět komunikovat, máme jistou naději," dodal. „Jednání probíhají, řešíme několik okruhů," potvrdil také náměstek Vedlich.

Spolek pro kvalitu života se svými námitkami proti plánované rekonstrukci vystoupil loni,  když radnice oznámila, že získala potřebné podpisy vlastníků, aby plánovanou přestavbu náměstí rozjela.

Odpůrcům vadí například prudké snížení počtu parkovacích míst z 290 na 120, zmenšení prostoru pro předzahrádky, zrušení obrubníků nebo vypuštění oprav schodišť a podloubí.  Poukazují mimo jiné také na to, že po takovém způsobu přestavby se podle nich z místa stane mrtvá zóna.

Během letních prázdnin   navíc vznikla petice, se kterou souznělo na 600 lidí. Radnice poté petentům vzkázala, že si do celkové koncepce přestavby náměstí mluvit nenechá a je otevřena pouze drobným úpravám projektu.

Po dalších neúspěšných pokusech najít mezi oběma znesvářenými stranami společnou řeč nakonec na krajském úřadě přistála ona námitka systémové podjatosti. Ta kromě primátora zahrnovala také tajemnici magistrátu, šéfa odboru hlavního architekta a referenty. Vedení Spolku pro kvalitu života ovšem od začátku argumentovalo, že má stejný cíl jako radnice, a to náměstí opravit. Se současnou variantou, jak by mělo do budoucna vypadat, ale zásadně nesouhlasí.