Nebude se tak opakovat situace z loňského listopadu, kdy výrobce elektřiny, Elektrárna Opatovice, oznámil, že se od ledna roku 2016 zvyšuje cena o 4 procenta. Cena se tehdy vyšplhala ze 488 korun za gigajoule (GJ) na současných 509 korun.

Opatovice cenu neohrozí

„Zachování ceny firmě umožnily úspory, zvýšení účinnosti soustavy a dobrá ekonomická situace podniku," řekl ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler s tím, že Tepelné hospodářství kupuje z uhlí vyráběné teplo od společnosti Elektrárny Opatovice (EOP), která zatím ceny pro rok 2017 nestanovila.

Cena v roce 2017 však podle Jiřího Seidlera zůstane stejná jako letos i v případě, že by Elektrárny Opatovice cenu tepla mírně zvýšily. „K zásadnímu zdražování není důvod. Inflace je nízká a makroekonomické prostředí v České republice je stabilní," řekl Jiří Seidler.

Tepelné hospodářství Hradec Králové zásobuje teplem vedle domácností i školy a další veřejné a soukromé instituce. Podíl firmy na trhu s teplem v Hradci se odhaduje asi na 80 procent. Ročně domácnost ve třípokojovém bytě při průměrné spotřebě 25 gigajoulů zaplatí téměř 13 tisíc korun.

Tepelné hospodářství letos podle Seidlera dalo do oprav a investic asi 20 milionů korun, což bylo nejvíce za posledních pět let. „Délka vyměněného a nového potrubí dosáhla čtyř kilometrů. Investice zvýšily účinnost a efektivnost soustavy," řekl Seidler. Za významnou událost označil nedávno uzavřený kontrakt na budoucí dodávku tepla pro chystanou výstavbu 11 viladomů s 200 byty ve čtvrti Farářství. V roce 2015 město řešilo nabídku společnosti Elektrárny Opatovice na odkup 100 procent akcií Tepelného hospodářství za půl miliardy korun. Město nakonec nabídku EOP odmítlo, místní rozvody tepla i jeho distribuce a prodej tak zůstaly pod kontrolou radnice.

Do některých lokalit a některým odběratelům v Hradci Elektrárny Opatovice teplo dodávají přímo. Cena tepla od EOP je dvousložková. Vedle peněz za odebrané teplo klient platí i fixní částku za sjednaný výkon, průměrná cena je letos 478 korun za GJ.