Zatím byly jejich úlovky jen skrovné. Za několik dní by se to ale mohlo změnit, doby půstu by měly skončit, řekl choceňský mykolog Libor Tmej.
„Očekáváme, že už za týden by to trochu mohlo růst. Něco napršelo, ochladilo se, nejsou extrémní teploty, a tak za týden by se houby mohly začít objevovat,“ uvedl Tmej.

Sezona je podle něj atypická, protože vlastně zatím pořádně nezačala. Přes prvotní velké očekávání, kdy na jaře byl dostatek srážek, však přišla velká vedra a sucha a houby příliš nerostly.

Přesto znalci říše hub mohli letos najít zajímavé druhy. Na jaře se mohli těšit z mimořádné „úrody“ čirůvky májovky. „To nepamatujeme léta. Rostla několik týdnů a v ohromném množství,“ řekl Tmej. Upozorňuje také na jarní hojný výskyt ucháče obrovského a obecného a další smržovité houby.

Současnost je ale pro sběrače spíše skličující. „Byl jsem týden na Králickém Sněžníku a celou dobu jsem chodil po loukách a po lesích. Viděl jsem pár lišek, nějakou holubinku a zajímavé vodní houby, jako čapulku bahenní. Bylo toho ale tak málo, že bych se ani nenajedl,“ uvedl mykolog.

Obdobné zkušenosti má i amatérský hlinecký mykolog Jiří Laštůvka přezdívaný Kudláček. "I přes tropická vedra se ještě dal minulý týden najít krásný košík čerstvých houbiček. Začátkem týdne (úterý) dopoledne se malinko zatáhlo, spadlo deset kapek, vzdušná teplota klesla o 3°C, tudíž jsem po páté na večer vyrazil na moje neoblíbenější místa, o kterých vím, že i za sucha se dá najít nějaká ta houbička. Nejprve jsem vzal směr na jedno malé kovářoviště, které nezklamalo. Už z dálky bylo vidět krásných devět kovářů. Po dalším zkoumání revírů se občas objevila plodnice muchomůrky růžovky, hřib kovář a hřib hnědý. Na křemenákovišti rostl i křemenáč březový," popisuje "Kudláček".

"O uplynulém víkendu krásně zapršelo, dle prognóz spadlo nejvíce srážek v našem kraji. Chystám se na průzkum, uvidíme, jaká bude situace," dodává Jiří Laštůvka.

Podle jeho zkušeností ale houby s vysokou pravděpodobností porostou hlavně na podzim, z nějž se stává hlavní houbařská sezona. Běžný je hojný výskyt i v říjnu a listopadu až do prvních mrazů. Najít jedlé houby lze i v zimě, pokud nemrzne, například takzvané Jidášovo ucho, penízovku sametonohou, hlívu ústřičnou nebo pařezník, který začíná růst v prosinci.

(čtk, red)