V Hradci se zpívalo na Pivovarském náměstí, v Novém Bydžově si lidé notovali pod vánočním stromem. K akci Česko zpívá koledy se na Hradecku poprvé připojily také Ohnišťany, Chlumec nad Cidlinou a Třebechovice pod Orebem.

V Ohnišťanech zpívali malí i starší

„Zpívali jsme před rozsvíceným vánočním stromečkem a akce se zúčastnilo 58 lidí všech generací," popisuje kouzelnou atmosféra středečního večera starostka Ohnišťan Eva Jiříčková.

V obci se pělo za doprovodu rozhlasu, který vysílal přímý přenos  z hradeckého náměstí. „Pro děti byly překvapením zapálené prskavky a pro dospělé horký punč. K této celorepublikové akci jsme se připojili letos poprvé a byli jsme velmi potěšeni velkým počtem účastníků, vzhledem k tomu, že v naši obci žije 300 obyvatel. Všem patří velký dík a věříme, že se příští rok zase sejdeme," doufá starostka.

Přes 70 tisíc lidí
Na 570 míst v Česku a deset míst v zahraničí si ve středu 10. prosince v podvečer přišlo zazpívat podle odhadů přes 70 tisíc lidí v rámci akce Česko zpívá koledy s regionálním Deníkem. Několik desítek míst se připojilo také ve východních Čechách.

Chlumečtí senioři si notovali se sborem

Ke zpěvu koled se přidal také Chlumec a rozzářil tak svoji hvězdu na mapě. Setkání se uskutečnilo před domovem pro seniory –  v Domově V Podzámčí. „Ke společnému zpěvu se sešli v 18 hodin klienti, veřejnost a v neposlední řadě studenti a žáci Základní umělecké školy Chlumec nad Cidlinou. Na kytaru a klávesy zajistil doprovod Pavel Kašpar. Na zahřátí se podával teplý čaj, pro radost prskavky a úsměv i dojetí byly známkou opravdové vánoční atmosféry. S přáním krásných Vánoc a příslibem společného setkání i za rok byla akce ukončena," netají své nadšení sociální pracovnice Kateřina Verflová.

Třebechovice to nevzdaly

Vánoční písně zpříjemnily lidem adventní čas také v Třebechovicích. A to i když přišla jen hrstka odvážných. „Ani rekordně nízká účast neodradila pár Třebechováků přezpívat všechny koledy vytištěné v Hradeckém deníku. Sešlo se nás jedenáct, ale zpívali jsme jako o závod. Tak všem hezké svátky a za rok v hojnějším počtu," doufá paní Alena Kailová.