A možná se i on sem tam zasnil nad tím, co bude za sto let. Ale určitě ho ani v tom nejfantasknějším  snu nenapadlo, že se jeho skvost z hruškového dřeva jednou dostane z reálného světa do světa složeného z nul a jedniček.

Právě to se v rámci celkové rekonstrukce tohoto díla, jež je po korunovačních klenotech považováno za druhý národní poklad, děje.

„Paralelně s restaurátorskou činností, která by měla za pár týdnů skončit, probíhá i převod tohoto díla do virtuální podoby," řekl Deníku restaurátor Tomáš Bárta a jedním dechem dodal, že ve virtuálním světě budou moci lidé obdivovat skryté části betlému, tedy všechny převody a ozubená kola.

„Jedná se o 3D model této jedinečné mechaniky," uvedl restaurátor a doplnil, jak bude celý systém fungovat v praxi. „Člověk se bude například chtít podívat na mechanismus pochodu vojáků. Tehdy klikne na obrazovku a právě vojáci se mu najednou vynoří z hloubi virtuálního betlému, kde pak člověk pochopí, jak a přes co, je tato část poháněná. Zkrátka uvidí všechny hřídele a ozubená spojení. A to už od motoru. Navíc se s touto sekvencí bude moci otáčet. Je to taková třešnička na dortu," dodal  restaurátor Tomáš Bárta s tím, že za tento počin dostali  restaurátoři od památkářů pochvalu za nadstandardní přístup k renovaci tohoto díla.

„Nutno však dodat, že je to vše zásluha ředitelky muzea Silvie Duškové. Bez jejího přístupu a jejího shánění finančních prostředků by to snad ani realizovat nešlo. Je to poměrně dosti náročné," doplnil restaurátor.