Nestačí jen otočit kohoutkem

Bez zajímavosti jistě není ani fakt, že provoz všech jedenácti kašen a fontán stojí v sezoně přes 1,7 milionu korun.

Když jejich provoz začíná, nestačí prostě jen otočit kohoutkem. „Po zimě musíme nerezové vany vyčistit, namontovat zpět čerpadla, která prošla repasemi. Vše se musí pečlivě zkontrolovat, protože ještě můžeme zjistit, že k té či oné kašně nebo fontáně budeme ještě potřebovat nějaké náhradní díly na opravy. A to také chvíli trvá. Ale vše směřujeme k tomu, aby si lidé u každé z nich mohli posedět od 1. května," řekl Vlastimil Ondráček z hradeckých technických služeb.

V pondělí tak voda putovala do fontán na Riegrově náměstí u nádraží a v centru na Ulrichově náměstí. Postupně se dostane na všechny. Letos se poprvé  do provozu uvede i jedna ze tří nových fontán na terasách.

Kašny a fontány se denně sledují. Hlavně proto, aby se odstranily nečistoty. Doplňují se chemické přípravky, které vodu „změkčují" a zabraňují vzniku řas a následnému zápachu.

Fontány nejsou na koupání

Jsou to ovšem přípravky, na které nemusí dobře reagovat pokožka především malých dětí.

„Fontány nejsou určeny ke koupání. Když už v nich především malé děti v parných dnech dovádějí nebo se smočí, měly by je matky umýt čistou vodou," upozorňuje na možná zdravotní rizika Vlastimil Ondráček.

Kašen a fontán je jedenáct
• kašen a fontán má město již jedenáct. Kromě historických z dob Matyáše Bernarda Brauna nebo Jana Kotěry město zdobí i ty hypermoderní.
• po rekonstrukci náměstí 28. října se počítá s fontánou, která už zde byla, navíc tudy povede umělý potůček.
• Ulrichovo náměstí ochlazují v parných dnech vodotrysky řízené počítačem. Fontána prošla před sedmi lety velkou rekonstrukcí. Efekty tak mohou tvořit například barvy a vlnobití.
• barevnou kovovou plastiku s fontánou od Pavla Černého na Baťkově náměstí si užívají především děti. Občas slouží i jako prolézačka.