Krabičku cigaret prosím, zněla jednoduchá prosba mladistvé dívky. V okamžiku ji měla na pultě a mohla odejít.

Prodejci si v případě podezření na nízký věk zákazníka kupujícího si tabákové výrobky nebo alkohol musí ověřit jeho věk. Většina z nich to však nedělá.

Tyto závěry vyplynuly z šetření Aliance Zákon 18. Sdružení vyslalo do ulic měst v Královéhradeckém kraji dvě figurantky, které vypadaly sotva na patnáct let. Koupit si cigarety pro ně nebyl vůbec problém. Z 83 trafik či kiosků uspěly v 53 případech.

„Drtivá většina prodejců zná svá práva a povinnosti, avšak pouze polovina z nich je ochotna důsledně kontrolovat věk nakupujících,“ říká mluvčí aliance Jindřich Vaněk.

Přestože od roku 2006 je v platnosti nový zákon, podle něhož by mohly být pokuty pro obchodníky v řádech desetitisíců či statisíců, příliš často jej obce či policisté nevyužívají.

Obvykle se poklesek ohodnotí pouze jako přestupek. Jenže přistihnout hříšníka při činu, není pro policisty nebo strážníky vůbec jednoduché. „Městští policisté kontrolují, zda nekouří mladiství především před školami. Pokud je to první prohřešek, obvykle se vše vyřeší domluvou. Avšak při opakovaném porušení zákona je udělena sankce od sta do pěti set korun,“ uvedla mluvčí hradeckých strážníků Eva Čížková.

U prodejců je s odhalováním prohřešků problém. „Museli bychom je přistihnout přímo při činu, což není jednoduché. Nikdo z mladistvých na konkrétní osobu, od které cigarety získal, neukáže,“ doplnila mluvčí. Stejné zkušenosti mají i státní policisté.

Prodej tabáku mladistvým - Královéhradecký a Pardubický kraj.

Prodej tabáku mladistvým - Trafiky Královéhradeckého kraje.
Prodej tabáku mladistvým - Kiosky Královéhradeckého kraje.