Vzpomínková akce, kterou pořádá Garda města Hradce Králové, vzdává čest padlým v jedné z největších bitev 19. století. Ta se odehrála právě zde 3. července 1866. Zúčastnilo se jí zhruba 440 tisíc vojáků. Na bojiště Chlum tak v sobotu 4. července opět zamíří tisíce historických nadšenců.

Program začíná už ve čtvrtek 2. července na hradeckém Masarykově náměstí slavnostním zahájením v 15 hodin. Novinkou bude také interaktivní program pro celou rodinu. Návštěvníci se mohou těšit na pásmo historické muziky, ukázek dobového odívání, uniforem, výzbroje, ale i jezdeckého umění husarů, hulánů a kyrysníků.

O den později se jednotky přesunou na bojiště u Chlumu. V 17 hodin se uskuteční rekonstrukce skutečného pruského útoku podle dochovaných vojenských map na autentických místech. V 19 hodin proběhne dušní mše za padlé z bitvy v kostele proměnění Páně na Chlumu. Ani letos nebude chybět pochodňový průvod obcí Chlum a pietní akt na pruském hřbitově. Začíná se hodinu před půlnocí.

Hlavní sobotní program začíná už v 10.30 hodin pochodem historických jednotek bojištěm. Bitevní scéna „Sasové u Hradce 1866" na motivy skutečných historických událostí z bitvy u Hradce Králové v roce 1866 odstartuje ve 14 hodin.

Po celý den bude možné navštívit Muzeum války 1866 a vyhlídkovou věž. Akce se zúčastní více než 400 členů historických jednotek z Čech a zahraničí, 40 koní, dvacet historických kanónů, povozy, atd.  Na bojišti bude  k vidění i život v historickém polním ležení s lazaretem.

Stejně jako loni mají návštěvníci venkovních akcí vstup zdarma.

Ve vozítku jel už třeba Spiderman

Závod šlapacích vozítek v Hradci Králové.O týden později, tedy 11. července, si na své přijdou milovníci vozítek všeho druhu i tvaru. Po závodech v Itálii, Luxembourgu a Belgii se šampionát Evropy šlapacích vozítek přesune do Hradce Králové.

„Diváci budou mít možnost už pošesté vidět tyto zcela unikátní závody na jedné z nejhezčích tratí v Evropě. Očekáváme účast závodníků z pěti států včetně největších favoritů, závodníků z Francie," slibují organizátoři.

Pro nejmenší děti je připraven doprovodný program. V něm si zazávodí na vlastních šlapacích autíčkách, koloběžkách a tříkolkách.

Loni jste  v Šimkových sadech mohli narazit například na Spidermana, čarodějnici nebo partu vodníků v neobvyklých dopravních prostředcích. Závod není jen o rychlosti, originálně a vesele mají závodníci vybavené své stáje a samozřejmě kostýmy. Ještě před startem totiř porotci bodují vozítko i jeho posádku. Letos by se mělo startovat opět tradičně na Eliščině nábřeží.

Kolem Labe zazní tóny jazzu

První srpnovou sobotu  každoročně zpříjemňují muzikanti, kteří upsali svou duši jazzu. Letní jazzová pouť s podtitulem „Nábřežní jazzová" je jednou z akcí letních hradeckých nábřeží zařazených do cyklu Calendarium Regina. Každoročně se představí několik známých i méně známých interpretů.

Letiště v srpnu obsadí hiphopeři

Další hudební akce se uskuteční tentokrát na královéhradeckém letišti ve Festivalparku. Od 20. do 22. srpna se zde uskuteční  už ročník tradičního Hip hop kempu.

Ten prestižní americká televize CNN zařadila v roce 2012 i 2013 mezi nejprestižnější padesátku festivalů na světě. Reportéři ocenili hlavně atmosféru a propracovaný line-up.

Během tří dnů se na šesti hudebních stagích vystřídá zhruba 40 kapel, 80 DJs a celá řada MCs z české i zahraniční hiphopové scény. Již tradičně bude jedna stage zasvěcena výhradně tanci – zejména breakdance, street dance nebo hip hop dance, kde se představí kolem 300 tanečníků z Evropy, Ameriky i Asie.

Vodníci nemusí pro hrnečky daleko

Kdo má rád hrníčky, porcelán, sklo i keramiku, měl by zbystřit. V sobotu 22. srpna se na Tylově nábřeží uskuteční již X. ročník svátků keramiky a skla.

I tentokrát budou moci návštěvníci prohlížet a nakupovat výrobky sklářských a hrnčířských řemeslníků z celé republiky a obdivovat předvádění tradičních řemeslných technik. To vše za stylového hudebního doprovodu.

Hradec se vrátí do doby páry

Jen týden si centrum města odpočine od ruchu na nábřeží. Poslední srpnový víkend totiž Eliščino a Smetanovo nábřeží obsadí parní stroje všech velikostí i tvarů. Řeč je o jedinečném setkání milovníků páry ve Střední Evropě, které se letos uskuteční již potřinácté.

Přítomní budou moci obdivovat velké parní stroje i jejich modely či hasičské stříkačky. Na Labi se budou prohánět parníčky Hradec, Královna Eliška a Primátor Ulrich.