„Musíme nejdřív pečlivě nastudovat podmínky, podle kterých se máme chovat," říká Petr Kučera, který provozuje několik hradeckých podniků, například také diskotéku Level nedaleko Velkého náměstí.

Nejistota provozovatelů se projevila také v jedné z restaurací na Brněnské třídě, kde ve čtvrtek večer nebyl tvrdý alkohol vůbec v nabídce. „Náš majitel je z Anglie, moc nechápe, co se u nás děje. Navíc přesně nevíme, co máme dělat, takže raději ještě tvrdý alkohol nerozléváme a v nápojovém lístku zůstává nabídka zakrytá," vysvětlovala servírka.

Provozovatelé mohou prodávat pouze alkohol vyrobený do konce roku 2011. „Musíme projít a zkontrolovat všechny zásoby," naplánoval Petr Kučera. „V Levelu už určitě budeme nalévat i nějaký ten tvrdší alkohol, i když jsme se předzásobili tím slabším, ze kterého mícháme koktejly," doplnil.

Konci prohibice se musejí přizpůsobit i v obchodech. I tady však majitelé nikam nespěchali.

Například v Kauflandu u hradeckého okruhu ještě v pátek před polednem nebyl tvrdý alkohol k dispozici.

„Prováděli jsmě třídění alkoholu, jehož prodej byl zakázán mimořádným opatřením. Budeme se snažit, aby se alkohol vrátil do prodeje co nejrychleji. Nejvyšší prioritu má však ochrana spotřebitele," vysvětlil mluvčí prodejen Kaufland Michael Šperl.

Plán byl stejný jako u dalších prodejců – už v pátek chtěli mít tvrdý alkohol na pultech.