Obyvatelé Pražského Předměstí chtějí ze Sukových sadů park, který žije. Nejen „průchod“, kterým je park doposud. K oživení sadů podle nich přispěje dětské hřiště. Letos by se jejich přání mělo začít plnit.

Kompletní rekonstrukci sady u Auparku nepotřebují, tou park prošel v roce 2002. Díky proměně přibylo zeleně, chodníků ale i parkovacích míst u parku. Zapomnělo se ale na děti z protější Habrmanovy školy, které si do parku chodí hrát. Chystaná úprava by chybu měla napravit.

Hluk odstíní bariéry

Hřiště dostane klasické herní prvky, místo bude i pro míčové hry. V parku by měly vyrůst také bariéry, které odhluční rušnou Gočárovu ulici. Členové Komise místní samosprávy Pražské Předměstí – sever by v parku chtěli mít i psí výběh.

„V rozpočtu jsou už zařazeny prostředky a připravujeme výběrové řízení na zhotovitele,“ popsal aktuální situaci vedoucí investičního odboru Valentýn Avramov. Předložené návrhy by měla posoudit odborná komise, do které budou přizvány i dva členové Komise místní samosprávy Pražské předměstí – sever. „Pravděpodobně to budu já a Jitka Dršatová,“ uvedl Miloš Berounský z KMS Pražské Předměstí – sever. Vítězný návrh by měl být podle Berounského představen na přelomu dubna a května radě města.

Vybraný zhotovitel v prví fázi vytvoří projektovou dokumentaci podle studie, kterou zpracoval odbor hlavního architekta. „Poté se budou muset získat potřebná povolení a pak teprve by měla následovat vlastní realizace,“ doplnil vedoucí investičního odboru. Kvůli zdlouhavému povolovacímu procesu stavební práce začnou až v závěru roku.

Na hřiště pro děti se zapomnělo

Částku 1,3 milionu na přestavbu parku investiční odbor získal z odboru hlavního architekta. Na obnovu části Sukových sadů přispěla i developerská společnost HB Reavis, která zbudovala blízký Aupark. „Společnost HB Reavis přispěla v prosinci částkou 300 tisíc korun,“ uvedl Miloš Berounský z Komise místní samosprávy Pražské Předměstí – sever. Část daru půjde na vybudování stojanů na kola u křižovatky Koruna. „Záleží nám na tom, aby byl Aupark přínosem pro všechny obyvatele Hradce Králové, proto podporujeme místní projekty," zdůvodnila příspěvek Kristýna Křemenová, marketingová a PR manažerka společnosti.

Firma HB Reavis městu na obnovu sadů přispěla už v roce 2016, a to částkou 750 tisíc korun. Město však peníze nakonec použilo na vypracování projektové dokumentace na rekonstrukci kuklenského podjezdu. Členy komise místní samosprávy takový krok přinejmenším zaskočil.

Miloš Berounský oceňuje, že se o dlouho plánovaný projekt zasadil i primátor města Zdeněk Fink: „Díky primátorovi se věc po letech konečně pohnula.“ Loni se v sadech u Auparku vybudovaly cyklostezky a zřídila se i knihobudka. Malou veřejnou knihovnu ale poničila vichřice a musela být demontována. V nejbližší době se knihobudka do sadů nevrátí. „Vzhledem k poškození by oprava byla zbytečná, řeší se varianta, že by byla vyrobena z kovu, na financování sháníme sponzory," informovala Iva Rosíková, ředitelka organizace Salinger, která knihovnu do parku umístila.

Kompletní rekonstrukcí prošel park v roce 2012. Na hřiště pro děti se ale zapomnělo.Zdroj: Deník/ Michaela Horynová