Podle původního projektu však měly padnout stromy a keře, které jsou podél Pardubické ulice. Nakonec to tak nebude.

Pro neznalé, jde o místo, když jedete od Hradce směrem na Plačice a před rosariem vlastně končí kuklenská zástavba.

Rozárium i sakury jsou  na pravé straně cesty, na levé byla dříve jen pole, dnes je tady do modra zabarvená hala firmy Landsmann.

„Celkem mělo jít o padesát sedm stromů a kařů," popisuje Lenka Burýšková, která bydlí přímo přes ulici naproti rozáriu.

Ona a další lidé z této lokality se proti kácení postavili. Stromy totiž měly ustoupit parkovišti, které by využívali návštěvníci rosária, tedy milovníci růží.

„Jako občan Kuklen se domnívám, že soutěžní rozárium, které je pro širokou veřejnost po naprostou většinu roku nepřístupné, nepotřebuje vlastní parkovací místa," napsal hradeckému magistrátu další odpůrce přeměny Jaroslav Šalda.

Jeho slova o dostupnosti rozária jsou pravdivá. I na internetových stránkách Rosa klubu, jenž se o místo stará, je napsáno, že rozárium je pro veřejnost otevřené jen dva víkendy v červnu.

A poté v srpnu, kdy se koná prestižní soutěž Zlatá růže města Hradce Králové. Její věhlas je ve světe pěstitelů růží velký. A přispívá 
k němu i jedinečnost kuklenského rozária.

„Já jsem pro rekonstrukci, protože jde o unikátní záležitost ve střední Evropě," říká Alois Havrda, hradecký zastupitel a předseda místní samosprávy v Kuklenách.

Na rekonstrukci se shodnou i odpůrci, ale potřeba parkoviště je podle nich naprosto zbytečná.

I proto dorazila skupina 
z Pardubické ulice před týdnem k primátoru Finkovi. „Probrali jsme to a hned bylo jasné, že musíme změnit projekt," říká první muž města.

Jeho pobídka se po chvíli dostala na odbor hlavní architekta města.

„V úterý budeme mít na magistrátu schůzku," prozrazuje Petr Brůna, šéf městských architektů.

On, jako jeden z účastníků řízení, nemůže (a nepředjímá), jak vše dopadne. Ale podle všech  zainteresovaných je to jasné: Projekt se změní a stromy zůstanou zachovány.

„Podle našeho názoru je totiž zbytečné, aby se tam dělalo parkoviště. I pan Landsmann, který má naproti svoji firmu, je vstřícný a ochotný, aby u něj návštěvníci parkovali," říká Burýšková.

Případ má ale ještě jeden rozměr. Město by bylo rádo, aby bylo rozárium přístupné veřejnosti mnohem častěji. „Jeho přední část by mohla fungovat jako park," plánuje Fink.

Proč je rozárium v Kuklenách unikátní?
Je to jeden z hradeckých unikátů. Kuklenské rozárium je totiž výdobytek, který nemá ve střední Evropě obdoby.
„Po Evropě jich je jen pár a ve střední žádné jiné není," přibližuje Alois Havrda, předseda komise místní samosprávy.
Funkce rozária je totiž jedinečná. Ti nejlepší pěstitelé růží, kteří žijí především na adresách v Belgii či Francii, totiž své nové výpěstky nejdříve musí otestovat na nejrůznějších místech Evropy – každé z nich má mírně rozdílné klimatické podmínky. Až po této zkoušce mohou květiny na trh. 
A Kukleny jsou jedním z nich.
„Když mají růže certifikát 
z Hradce, teprve poté mohou jít na trh," objasňuje Havrda. „Prodejci se o ně pak perou."