Díky nenápadným půvabům současné české demokracie  mohou zastupovat rozdílné názory naší společnosti v nejvyšších orgánech kraje či měst.

Jindřich Vedlich…

Tehdy třiadvacetiletý Jindřich Vedlich byl v roce 1989 jedním ze studentských vůdců sametové revoluce v Hradci Králové.

Dnes je náměstkem hradeckého primátora a zasedá v zastupitelstvu Královéhradeckého kraje. Po pětadvaceti letech se role paradoxně obrátily. Sedí totiž v opozici proti Zdeňku Ondráčkovi, který hájí barvy komunistů.

„Fakt, že sedím jako bývalý studentský vůdce v krajském zastupitelstvu s člověkem, který, jak sám uvedl, se podílel na potlačování Palachova týdne, je pro mne maximálně alarmující a absurdní situace," uvedl Jindřich Vedlich.

Zdeněk Ondráček…

V roce 1989 byl ve sboru SNB a je veřejností spojován se  zásahem proti studentům v Praze. Zdeněk Ondráček, dnes poslanec Parlamentu za KSČM a zastupitel Trutnova i kraje, dnes opakovaně prohlašuje: „Na Národní třídě jsem při zákroku nebyl, jen v záloze." A dodává: „Svátky  neslavím, takže ani ten nadcházející. Je to den jako každý jiný. Já nežiji minulostí. Podle nejlepšího svědomí jsem pracoval jako policista, učitel a nyní jako politik." Člověk, jemuž bylo v roce 1989 devatenáct a rok nato končil školu, uzavírá: „Pro mě má smysl to, co je. Pracuji pro dnešek, zítřek, budoucí generace. "