Moderní prostory za 315 milionů byly přitom hotové už víc jak rok, otevření však zdržoval opakovaně vypisovaný tendr na nábytek. Dvě poražené firmy se totiž proti původnímu výsledku řízení odvolaly. „Speciální laboratorní nábytek se vysoutěžil hned, to vůbec problém nebyl. Potíže byly s kancelářským nábytkem, patřila tam i sedadla v posluchárnách, bez kterých to samozřejmě nemohlo fungovat. Museli jsme čekat, než se to znovu vyhlásí, a potom znovu od základů soutěžit," řekl při slavnostním otevírání děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Miroslav Červinka.

Pět podlaží, síť wi-fi a parking

V nově otevřené pětipodlažní budově najdou útočiště čtyři ústavy a katedry z lékařské a farmaceutické fakulty – Ústav lékařské biologie a genetiky, Ústav lékařské biochemie, Katedra sociální a klinické farmacie a Katedra biologických a lékařských věd. Kromě poslucháren je k dispozici také řada moderně vybavených laboratoří, nechybí kryté parkoviště a připojení na síť wi-fi. Celkově by budova měla sloužit téměř třem a půl tisícům studentů a takřka čtyřem stovkám doktorandů.

Kompletní kampus do sedmi let

Tím ale budovatelské snahy vedení univerzity nekončí, osamocená budova v sousedství fakultní nemocnice by neměla být osamocenou dlouho. Do roku 2022 by ji měly obklopit čtyři další budovy a vytvořit tak rozsáhlý kampus evropského významu za skoro dvě a půl miliardy. „Proces realizace otevření této budovy nás hodně naučil, posbírali jsme mnoho cenných zkušeností. Teď musíme napnout všechny síly a kampus dostavět. " dodal Miroslav Červinka s tím, že projektová dokumentace je připravena a problém by nebyl ani s pozemky.  Jediným otazníkem jsou tak peníze, zatím totiž není jisté, jestli půjdou čerpat z evropských fondů.

Na své straně má však univerzita silného spojence a tím je ministerstvo. Dokončení zdejšího univerzitního kampusu je totiž zatím jediným projektem nad 50 milionů eur, o kterém ministerstvo uvažuje, že by jej předložilo ke schválení Evropské komisi.